Sastojci:
- 1,5 kg juneća lopatica (irski file juneće lopatice)
- 40g senfa
- mala žličica šarenog papra
- vrlo malo klinčića (opcija ako imate)
- grančica ružmarina
- grančica timijana ili majčine dušice (opcija ako imate)
- malo muškatnog oraščića (opcija ako imate)
- 2 lista lovora
- 100g datulja (ili 50g suhih šljiva)
- oko 500g luka
- oko 100g korijena peršina
- oko 200g korijena celera
- oko 200g mrkve
- 2 slatke crvene rog paprike
- 4-5 češnja češnjaka
- ljuta papričica za pikantnost (opcija po želji)
- 2 dl bijelog vina
- 5dl hladne vode za marinadu
- 1,5% soli u odnosu na količinu mesa (22g)
- 1 rajčica
- ulje
- sol (dodatno na kraju, količina po želji i ukusu)
- 3 dl crnog vina
- sjeckani listići peršina (opcija za posipati preko safta u tanjuru)
- NAPOMENA: 2 X se podlijeva svakih pola sata s pola litre vode (ne 3x kako je u jednom dijelu videa možda rečeno)
- Pripremite meso
- Meso premazati samo odozgora sa senfom
- Rasporediti marinirano meso u senfu u nešto veću i dublju posudu
- Sve povrće i korjenasto povrće krupno narezati i rasporediti preko mesa. Dodati začine, datulje ili upola manje suhih šljiva pa zaliti s bijelim vinom i pola litre hladne vode. Spremiti u hladnjak preko noći
- Slijedećeg dana podijeliti sve na tri dijela, odnosno na meso, povrće i sokove marinade. Meso posolite ravnomjerno s obje strane pa ostavite pola sata na sobnoj temperaturi, kako bi se ugrijalo prije termičke obrade. Za to vrijeme, prema detaljnoj uputi u videu, skuhajte i ogulite rajčicu. Pasirajte i dodajte u sokove marinade.
- Meso peći naglo oko 15-20 minuta sveukupno s obje strane, kako bi se zatvorile pore
2. Izvaditi meso van i držati ga od folijom, a svo povrće sa začinima prijati / dinstati oko 15 minuta na istoj masnoći i srednje jakoj temperaturi
3. Vratiti meso natrag preko povrća pa zaliti s tekućinom tj. sokovima marinade (i sokom rajčice). Kuhati poklopljeno pola sata. Podlijevati s pola litre tople vode narednih sat vremena, odnosno svakih pola sata. Kod zadnjeg podlijevanja, izvadite papriku pa je ogulite i vratite u jelo
4. Nakon proteka vremena izvadite meso i listove lovora, a sve ostalo dobro pasirajte. Savjet: lovor vam više neće trebati, pustio je svu aromu i okus u jelo - Odmah nakon pasiranja vratite natrag meso u saft. Zalite s 3 dl crnog vina i samo kratko promiješajte, oko 5 minuta i irski file juneće lopatice u saftu je gotov i spreman za posluživanje
L.B.
Komentari