Idealan nedjeljni ručak: Irski file juneće lopatice u saftu

117

Sastojci:

  •  1,5 kg juneća lopatica (irski file juneće lopatice)
  •  40g senfa
  •  mala žličica šarenog papra
  •  vrlo malo klinčića (opcija ako imate)
  •  grančica ružmarina
  •  grančica timijana ili majčine dušice (opcija ako imate)
  •  malo muškatnog oraščića (opcija ako imate)
  •  2 lista lovora
  •  100g datulja (ili 50g suhih šljiva)
  •  oko 500g luka
  •  oko 100g korijena peršina
  •  oko 200g korijena celera
  •  oko 200g mrkve
  •  2 slatke crvene rog paprike
  •  4-5 češnja češnjaka
  •  ljuta papričica za pikantnost (opcija po želji)
  •  2 dl bijelog vina
  •  5dl hladne vode za marinadu
  •  1,5% soli u odnosu na količinu mesa (22g)
  •  1 rajčica
  •  ulje
  •  sol (dodatno na kraju, količina po želji i ukusu)
  •  3 dl crnog vina
  •  sjeckani listići peršina (opcija za posipati preko safta u tanjuru)
  •  NAPOMENA: 2 X se podlijeva svakih pola sata s pola litre vode (ne 3x kako je u jednom dijelu videa možda rečeno)
  1. Pripremite meso
  2. Meso premazati samo odozgora sa senfom
  3. Rasporediti marinirano meso u senfu u nešto veću i dublju posudu
  4. Sve povrće i korjenasto povrće krupno narezati i rasporediti preko mesa. Dodati začine, datulje ili upola manje suhih šljiva pa zaliti s bijelim vinom i pola litre hladne vode. Spremiti u hladnjak preko noći
  5. Slijedećeg dana podijeliti sve na tri dijela, odnosno na meso, povrće i sokove marinade. Meso posolite ravnomjerno s obje strane pa ostavite pola sata na sobnoj temperaturi, kako bi se ugrijalo prije termičke obrade. Za to vrijeme, prema detaljnoj uputi u videu, skuhajte i ogulite rajčicu. Pasirajte i dodajte u sokove marinade.
  6.  Meso peći naglo oko 15-20 minuta sveukupno s obje strane, kako bi se zatvorile pore
    2. Izvaditi meso van i držati ga od folijom, a svo povrće sa začinima prijati / dinstati oko 15 minuta na istoj masnoći i srednje jakoj temperaturi
    3. Vratiti meso natrag preko povrća pa zaliti s tekućinom tj. sokovima marinade (i sokom rajčice). Kuhati poklopljeno pola sata. Podlijevati s pola litre tople vode narednih sat vremena, odnosno svakih pola sata. Kod zadnjeg podlijevanja, izvadite papriku pa je ogulite i vratite u jelo
    4. Nakon proteka vremena izvadite meso i listove lovora, a sve ostalo dobro pasirajte. Savjet: lovor vam više neće trebati, pustio je svu aromu i okus u jelo
  7. Odmah nakon pasiranja vratite natrag meso u saft. Zalite s 3 dl crnog vina i samo kratko promiješajte, oko 5 minuta i irski file juneće lopatice u saftu je gotov i spreman za posluživanje

L.B.

Komentari