Sastojci:
1/3 šalice sitno nasjeckanog crvenog luka (po želji)
2 2/3 šalice majoneze, plus još po potrebi
2 žlice jabučnog octa
1 1/2 žličice bijelog šećera
1 žličica soli, plus još po ukusu
1 žličica svježe mljevenog crnog papra
2 male mrkve, oguljene i naribane
450 g makarona
Korak 1
Ako koristite crveni luk, stavite ga u zdjelu s dovoljno hladne vode da ga prekrije. Ostavite da se namače 20 minuta; ocijedite.
Korak 2
U međuvremenu, u velikoj zdjeli pomiješajte majonezu, jabučni ocat, šećer, sol i crni papar. Odmah nakon ocijeđivanja umiješajte crveni luk.
Korak 3
Umiješajte naribanu mrkvu; ostavite sa strane. U velikom loncu obilno posoljene vode zakuhajte i kuhajte makarone dok ne omekšaju, oko 5 minuta ili prema uputama na pakiranju.
Korak 4
Ulijte u cjedilo u sudoperu. Prelijte tjesteninu hladnom vodom dok se ne ohladi na sobnu temperaturu, oko 30 sekundi. Ocijedite u cjedilu oko 20 sekundi. Ulijte makarone u zdjelu s preljevom i dobro promiješajte.
Korak 5
Ostružite stranice zdjele, prekrijte salatu plastičnom folijom koja izravno dodiruje površinu i stavite u hladnjak na najmanje 3 sata, a po mogućnosti preko noći. Izvadite salatu iz hladnjaka i dobro promiješajte.
Korak 6
Prilagodite teksturu miješanjem žlice majoneze i oko 1/4 šalice vode. Ponovno promiješajte i po potrebi dodajte još majoneze i/ili vode. Kušajte ima li soli i po potrebi dosolite.