Idealan nedjeljni ručak: Grčka pileća prsa na žaru s tučenom fetom

85

Sastojci:

4 pilećih prsa bez kostiju i kože
¼ šalice crvenog vinskog octa
2 žličice košer soli
1 žličica svježe mljevenog crnog papra
¼ žličice kajenskog papra
½ žličice sušenog timijana
½ žličice sušenog origana
½ žličice sušenog ružmarina
½ žličice češnjaka u prahu
¼ šalice maslinovog ulja
maslinovo ulje
2 žlice nasjeckanog talijanskog peršina
2 žlice nasjeckane svježe metvice
Za tučenu fetu:
1 šalica punomasnog grčkog jogurta
8 unci feta sira
1 žličica sitno zgnječenog češnjaka, ili po ukusu
1 žlica nasjeckane svježe metvice
1 žličica limunove korice

Korak 1
Pileća prsa prepolovite po dužini.

Korak 2
U zdjeli pomiješajte crveni vinski ocat, košer sol, crni papar, kajenski papar, timijan, origano, ružmarin i češnjak u prahu. Dodajte piletinu i miješajte dok se dobro i ravnomjerno ne obloži. Ulijte ¼ šalice maslinovog ulja i stavite da se premaže. Pokrijte plastičnom folijom i marinirajte u hladnjaku 1 do 12 sati, ali može i 2 do 3 sata.

Korak 3
U drugu zdjelu stavite grčki jogurt i izmrvite u feta sir. Dodajte češnjak, mentu i koricu limuna i umutite električnom ručnom mješalicom ili pjenjačom dok ne postane svijetlo i pahuljasto. Kušajte i prilagodite po potrebi. Ostavite u hladnjaku dok ne bude potrebno.

4. korak
Zagrijte roštilj na drveni ugljen dok ugljen ne postane bijeli i jako vruć.

Korak 5
Pecite piletinu na žaru oko 4 minute po strani; nastavite okretati i peći piletinu na žaru dok u sredini više ne bude ružičasta, a termometar koji se očitava u sredini svakog komada ne očita najmanje 65 stupnjeva C. Maknite sa roštilja i ostavite da odstoji oko 5 minuta.

Korak 6
Umućenu fetu rasporedite na tanjur ili tanjur za posluživanje i preko nje stavite piletinu. Pospite svježim talijanskim peršinom i mentom i poslužite.

L.B.

Komentari