Idealan nedjeljni ručak: Govedina s curryjem

94

Sastojci:

1 žlica maslinovog ulja

1 žlica maslaca

1 veliki luk, narezan na kockice

2 žličice soli, plus još po ukusu

5 žličica curry praha

1/2 žličice mljevene kurkume

1 žličica mljevenog kima

1/2 žličice svježe mljevenog crnog papra

1 žličica sušenog origana

2 kilograma mljevene junetine

4 lista lovora, razdijeljena

1 žlica paste od rajčice

4 češnja češnjaka, nasjeckana

2 žlice soka od limuna

1 žličica limunove korice

1 žlica vinskog octa ili jabučnog octa ili po ukusu

1/2 žličice Worcestershire umaka

1/3 šalice voćnog chutneya u indijskom stilu ili po ukusu

3 kriške bijelog kruha, očišćen od kore

1 1/2 šalice mlijeka, podijeljeno

2 velika jaja

1 prstohvat kajenskog papra

Korak 1

Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva C.

Korak 2

Zagrijte maslinovo ulje i maslac u velikoj tavi za pećnicu na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i sol i kuhajte dok ne počne omekšavati i postati proziran, 3 do 5 minuta. Umiješajte curry prah, kumin, kurkumu, crni papar i origano i kuhajte još 1 do 2 minute.

Korak 3

Dodajte mljevenu junetinu i kuhajte uz miješanje dok meso usitnjavate na sitne mrvice. Dodajte 1 lovorov list, pastu od rajčice i češnjak te kuhajte uz miješanje još 2 minute. Umiješajte limunov sok i koricu, ocat, Worcestershire i chutney.

Korak 4

Zagladite vrh i smjesu lagano pirjajte 5 minuta.

Korak 5

U međuvremenu dodajte kruh u zdjelu i prelijte ga s 1/2 šalice mlijeka, promiješajte i ostavite da stoji 5 minuta. Višak mlijeka ocijedite natrag u zdjelu i dodajte namočeni kruh mesu.

Korak 6

Pasirajte, drobite i miješajte smjesu dok se kruh potpuno ne umiješa. Dodajte preostalu 1 šalicu mlijeka u zdjelu; dodajte jaja, kajenski papar i prstohvat soli i dobro promiješajte.

Korak 7

Lagano prelijte preko mesa i na vrh stavite 3 ili više lovorovih listova. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici dok se krema na vrhu ne stegne i lagano porumeni, oko 45 minuta.

Korak 8

Ostavite da odstoji 5 minuta prije posluživanja.

Komentari