[IDEALAN NEDJELJNI RUČAK] Domaći ravioli s umakom od sušenih rajčica

16
Sastojci:
  • ravioli, 500 g
  • luk, 1 glavica
  • češnjak, 6 režnja
  • koncentrat rajčice, 2 žlice
  • mini rajčica, 350 g
  • sušene rajčice, 80 g
  • origano, 2 žlice sušeni
  • šećer, 1 žličica
  • balzamična krema, 30 ml
  • maslac, 125 g
  • bosiljak, 10 listića svježi
  • ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • sol
  • papar svježe mljeveni

Priprema

  1. U multipraktik stavimo oštro brašno, dodamo jedno jaje, malo maslinovog ulja i smjesu posolimo. Sada zatvorimo multipraktik i sastojke izradimo dok se ne počne stvarati tijesto. Kada su se počele stvarati grudice, u multipraktik dodamo jedno po jedno jaje.
  2. Zatim tijesto izvadimo na radnu površinu i mijesimo ga desetak minuta dok ne postane elastično i čvrsto. Gotovo tijesto sada umotamo u prozirnu kuhinjsku foliju i ostavimo 30-ak minuta da odstoji.
  3. Za to vrijeme, u zasebnu zdjelu stavimo svježi kravlji sir, preko njega naribamo malo aromatičnog sira, po želji začinimo svježe mljevenim paprom, po potrebi s malo soli, izmiješamo sastojke i nadjev je gotov.
  4. Odmoreno tijesto sada izvadimo iz prozirne kuhinjske folije, radnu površinu pobrašnimo oštrim brašnom, na brašno položimo tijesto i jednolično ga razvaljamo na pravokutnik debljine 3 mm. Sada tijesto prerežemo popola, po veličini kalupa, a kalup za raviole malo pobrašnimo. Zatim na kalup stavimo jednu polovicu tijesta, lagano utisnemo tijesto u udubine i punimo ih pripremljenom smjesom od sira.
  5. Kada smo nadjenuli sve udubine, drugom polovicom tijesta prekrijemo kalup i čvrstim prelaskom valjka preko površine tijesta i kalupa lagano izrezujemo raviole. Kada smo izrezali sve raviole, okrenemo kalup i pustimo ih da sami padnu iz kalupa.
  6. Sada pripremimo umak tako da očistimo i nasjeckamo luk, u tavu iznad vatre ulijemo maslinovo ulje te na njega dodamo luk i kockice maslaca. Zatim režnjeve češnjaka očistimo i nasjeckamo te i njih dodamo u tavu s lukom i pirjamo dalje.
  7. Kada je povrće omekšalo u tavu umiješamo koncentrat rajčice, dodamo sjeckanu rajčicu, začinimo origanom i dodamo malo šećera. Zatim sušenu rajčicu nasjeckamo i dodamo ju u lonac sa sjeckanom rajčicom. Na istoj dasci narežemo još malo mini rajčica te i njih dodamo i kuhamo sa sušenom i sjeckanom rajčicom.
  8. Na kraju umiješamo i balzamičku kremu, poklopimo i na laganoj vatri kuhamo dalje te po potrebi podlijevamo s vodom.
  9. Nakon 30-ak minuta kuhanja umaka u lonac s vrelom posoljenom vodom stavimo raviole i kada voda ponovno zavri kuhamo ih aldente.
  10. Nakon 5 do 6 minuta, kada su ravioli isplivali na površinu možemo ugasiti obje vatre.
  11. Raviole sada slažemo na tanjur za posluživanje i prelijemo ih pikantnim umakom od rajčica.

Komentari