Sastojci:
2 ½ svinjske lopatice, izrezane na komade
2 ½ svinjskih koljenica
1 ½ svinjskih nogu
1 srednji žuti luk, oguljen, ali ostavljen cijeli
1 srednja mrkva, oguljena i prerezana na pola
2 stabljike celera, prepolovljene
2 žlice košer soli ili više po ukusu
1 žličica svježe mljevenog crnog papra
2 žličice mljevenog kima
3 velika lovorova lista
4 litre vode, podijeljeno
2 žlice sušenog meksičkog origana
12 srednjih režnjeva češnjaka, neoguljenih
3 unce sušenog guajillo čilija, s peteljkom i sjemenkama
1 unca sušenog čilija inča, s peteljkom i sjemenkama
2 limenke (30 unci) bijele hominy, ocijeđene i isprane
Korak 1
Stavite svinjsku lopaticu u hladnjak. Svinjske koljenice i noge prebacite u veliki lonac na štednjaku. Dodajte luk, mrkvu i celer, sol, papar, kumin i lovor. Ulijte 3 litre vode. Uključite vatru na najjaču i pustite da prokuha.
Korak 2
Skinite pjenu s površine i dodajte meksički origano, trljajući ga između ruku dok ga ubacujete u lonac. Smanjite vatru na srednje nisku i lagano pirjajte dok svinjetina ne omekša i lako se odvoji od kosti, oko 3 ½ sata.
Korak 3
Dok se svinjetina dinsta, stavite neoguljene režnjeve češnjaka u suhu tavu na srednje jakoj vatri. Pecite klinčiće, povremeno protresajući tavu na vatri, dok se izvana malo ne pouglje, a iznutra postanu meki. Maknite s vatre i prebacite u zdjelu da se ohladi.
4. korak
Stavite guajillo i ancho chile paprike u 4 šalice i stavite cjedilo na vrh. Sipajte malo kipuće juhe iz lonca u cjedilo dok čili ne bude prekriven. Pustite da se namače dok svinjetina ne zavri.
Korak 5
Kada je svinjetina gotova, stavite cjedilo na veliku zdjelu. Svinjetinu i povrće izvadite šupljikavom žlicom i stavite u cjedilo.
Korak 6
U međuvremenu ogulite ohlađene režnjeve češnjaka i dodajte ih u mješavinu čili papričica i juhe. Smjesu od čilija izmiksajte uronjenim blenderom dok ne postane glatka.
Korak 7
Pasirani čili propasirajte kroz cjedilo u lonac s juhom. Pasiranim čilijem dodajte žlicu ili dvije juhe da prođe kroz cjedilo ako je potrebno. Ulijte preostalu litru vode kroz cjedilo, a zatim u lonac dodajte svinjsku lopaticu. Pirjajte na srednje laganoj vatri.
Korak 8
Dok se svinjska lopatica krčka, izvadite kosti iz svinjskih koljenica, a zatim narežite koljenice i noge na manje komade.
Korak 9
Nakon što se svinjska lopatica krčka 1 ½ sata, dodajte kockice i noge narezane na kockice u lonac. Umiješajte hominy i nastavite pirjati dok svinjetina ne omekša, još oko 1 sat. Tijekom kuhanja skinite masnoću s površine i po potrebi začinite s još soli.
L.B.
Komentari