Idealan nedjeljni ručak: Crveni pozole – mesna meksička juha

150

Sastojci:

2 ½ svinjske lopatice, izrezane na komade

2 ½ svinjskih koljenica

1 ½ svinjskih nogu

1 srednji žuti luk, oguljen, ali ostavljen cijeli

1 srednja mrkva, oguljena i prerezana na pola

2 stabljike celera, prepolovljene

2 žlice košer soli ili više po ukusu

1 žličica svježe mljevenog crnog papra

2 žličice mljevenog kima

3 velika lovorova lista

4 litre vode, podijeljeno

2 žlice sušenog meksičkog origana

12 srednjih režnjeva češnjaka, neoguljenih

3 unce sušenog guajillo čilija, s peteljkom i sjemenkama

1 unca sušenog čilija inča, s peteljkom i sjemenkama

2 limenke (30 unci) bijele hominy, ocijeđene i isprane

Korak 1
Stavite svinjsku lopaticu u hladnjak. Svinjske koljenice i noge prebacite u veliki lonac na štednjaku. Dodajte luk, mrkvu i celer, sol, papar, kumin i lovor. Ulijte 3 litre vode. Uključite vatru na najjaču i pustite da prokuha.

Korak 2
Skinite pjenu s površine i dodajte meksički origano, trljajući ga između ruku dok ga ubacujete u lonac. Smanjite vatru na srednje nisku i lagano pirjajte dok svinjetina ne omekša i lako se odvoji od kosti, oko 3 ½ sata.

Korak 3
Dok se svinjetina dinsta, stavite neoguljene režnjeve češnjaka u suhu tavu na srednje jakoj vatri. Pecite klinčiće, povremeno protresajući tavu na vatri, dok se izvana malo ne pouglje, a iznutra postanu meki. Maknite s vatre i prebacite u zdjelu da se ohladi.

4. korak
Stavite guajillo i ancho chile paprike u 4 šalice i stavite cjedilo na vrh. Sipajte malo kipuće juhe iz lonca u cjedilo dok čili ne bude prekriven. Pustite da se namače dok svinjetina ne zavri.

Korak 5
Kada je svinjetina gotova, stavite cjedilo na veliku zdjelu. Svinjetinu i povrće izvadite šupljikavom žlicom i stavite u cjedilo.

Korak 6
U međuvremenu ogulite ohlađene režnjeve češnjaka i dodajte ih u mješavinu čili papričica i juhe. Smjesu od čilija izmiksajte uronjenim blenderom dok ne postane glatka.

Korak 7
Pasirani čili propasirajte kroz cjedilo u lonac s juhom. Pasiranim čilijem dodajte žlicu ili dvije juhe da prođe kroz cjedilo ako je potrebno. Ulijte preostalu litru vode kroz cjedilo, a zatim u lonac dodajte svinjsku lopaticu. Pirjajte na srednje laganoj vatri.

Korak 8
Dok se svinjska lopatica krčka, izvadite kosti iz svinjskih koljenica, a zatim narežite koljenice i noge na manje komade.

Korak 9
Nakon što se svinjska lopatica krčka 1 ½ sata, dodajte kockice i noge narezane na kockice u lonac. Umiješajte hominy i nastavite pirjati dok svinjetina ne omekša, još oko 1 sat. Tijekom kuhanja skinite masnoću s površine i po potrebi začinite s još soli.

L.B.

Komentari