Idealan nedjeljni ručak: Crni bakalar fileti, umak od brokule i krumpir na maslacu

24

Sastojci

Umak od brokule:

  •  1 luk srednje veličine
  •  1 češanj češnjaka
  •  250g brokule
  •  ekstra djevičansko maslinovo ulje
  •  2,5 dl vode od kuhanog krumpira
  •  2dl vrhnje za kuhanje
  •  malo muškatnog oraščića (opcija ako imate)
  •  papar po želji i ukusu
  •  malo soli

Krumpir na maslacu:

  •  500g krumpira
  •  sol, voda
  •  ekstra djevičansko maslinovo ulje
  •  20g maslaca
  •  listići peršina

 Fileti crnog bakalara:

  •  ekstra djevičansko maslinovo ulje
  •  krupna morska sol (opcija dimljena morska sol ako imate)
  •  grančica ružmarina (opcija ako imate)
  •  limun za dekoraciju i okus
  1. Luk i češnjak usitniti, a brokulu podijeliti na samo cvjetove.
  2. Kad voda zavrije dodati malo soli i oguljene krumpire narezane na ploške
  3. Kuhati samo 10 minuta, ne dulje od toga. Ugasiti vatru i ostaviti poklopljene krumpire u vrućoj vodi do upotrebe
  4. Na maslinovom ulju pirjati luk i češnjak 7-8 minuta na srednje jakoj vatri, dodati brokulu i 2.5 dl vode gdje su se kuhali krumpiri
  5. Nastaviti kuhati poklopljeno 10 minuta uz povremena miješanja pa ugasiti vatru
  6. Pasirati štapnim mikserom ili gnječilicom za pire krumpir pa dodati vrhnje za kuhanje, muškatni oraščić, papar, malo soli te nastaviti kuhati svega 3 minute da se sve dobro sjedini
  7. Ugasiti i ostaviti poklopljeno do upotrebe
  8. Na ugrijanu roštilj tavu dodati ekstra djevičansko maslinovo ulje pa fileti crnog bakalara prethodno osušeni sa salvetom
  9. Dodati ako imate i malo ružmarina pa peći 2 minute sa jedne strane
  10. Okrenuti pa dodati krupnu morsku sol ili dimljenu morsku sol (odlična opcija ako imate)
  11. Nastaviti još dvije minute sa druge strane crni bakalar fileti su spremni za posluživanje
  12. Odmah na istu tavu dodati malo maslaca, otopiti i prethodno skuhan i ocijeđen krumpir
  13. Dodati i malo sjeckanog peršina i vrlo kratko promiješati. SAVJET: Pripazite da se krumpir ne raspadna.

Komentari