Idealan nedjeljni ručak: Cijela riba s roštilja

75

Sastojci:

1 žličica soli

1/2 žličice svježe mljevenog crnog papra

1/2 žličice paprike

1/2 žličice češnjaka u prahu

1 prstohvat kajenskog papra

Riba

1 cijeli brancin, očišćen od ljuski i iznutrica

3 cijela vlasca

2 grančice estragona

2 grančice talijanskog peršina

1 žlica maslinovog ulja

1 veliki limun, narezan na četvrtine

Korak 1

U maloj zdjeli pomiješajte sol, papar, papriku, češnjak u prahu i kajenski papar kako biste dobili začinsku sol.

Korak 2

Stavite ribu na veliki komad papira za pečenje. Obilno začinite unutrašnjost ribe začinskom soli. U šupljinu napunite vlasac, estragon i peršin, pazeći da sve bude uvučeno unutra. Premažite vanjštinu ribe maslinovim uljem i obilno začinite obje strane mješavinom soli.

Korak 3

Zamotajte ribu u papir za pečenje i ohladite je u hladnjaku oko 30 minuta kako bi se okusi sjedinili. Riba se po želji može odmah peći na roštilju.

Korak 4

U međuvremenu, zapalite malu vatru na ugljenu u roštilju i pustite da gori dok ugljen gotovo sav ne pobijeli. Ako je potrebno, odmaknite dio ugljena od središta kako toplina ne bi bila prejaka neposredno ispod ribe. Pažljivo stavite punjenu ribu na roštilj.

Korak 5

Pecite na prvoj strani oko 4 minute, a zatim je pažljivo okrenite. Pecite na drugoj strani oko 4 minute. Ako je temperatura previsoka, roštilj se može pokriti s otvorenim otvorom za ventilaciju tijekom kuhanja kako bi se snizila temperatura ugljena. Nakon što obje strane ribe porumene, možete je pažljivo okretati naprijed-natrag svakih nekoliko minuta dok se riba ne ispeče do željene pečenosti.

Korak 6

Provjerite je li pečena termometrom. Unutarnja temperatura u najdebljem dijelu ribe trebala bi biti 57°C. Izvadite ribu s roštilja i poslužite sa svježim kriškama limuna.