Idealan nedjeljni ručak: Brunswick gulaš

44

Sastojci: 

4 unce narezane slanine

10 unci debljeg svinjskog kotleta s kostima

4 pileća batka s kostima i kožom

1 velika glavica žutog luka, nasjeckana

1 žličica soli, plus još po ukusu

3 češnja češnjaka, nasjeckana

1 konzerva nasjeckanih rajčica

¼ žličice češnjaka u prahu

½ žličice svježe mljevenog crnog papra

4 ½ šalice vode, plus još po potrebi

2 šalice smrznutog žutog kukuruza, odmrznutog

1 ½ šalice smrznutog lima graha, odmrznutog

1 šalica smrznute narezane bamije

odmrznute 1 crvena paprika, očišćena od sjemenki, narezana na kockice

2 šalice kockica crvenocrvenog krumpira

1 ½ žličice smeđeg šećera

1 žličica Worcestershire umaka ili po ukusu

kajenski papar po ukusu

1 žlica jabučnog octa

½ šalice narezanog mladog luka

Korak 1

U lonac za juhu dodajte narezanu slaninu i kuhajte na srednje jakoj vatri dok ne porumeni i gotovo potpuno ne omekša. Nakon što je slanina otprilike napola pečena, premjestite je na vanjsku stranu lonca i stavite svinjski kotlet u sredinu lonca. Pecite sa svake strane dok lagano ne porumene, oko 2 minute svaku.

Korak 2

Izvadite svinjski kotlet i dodajte pileće batake s kožom prema dolje i također zapečene sa svake strane. Zapečenje nije obavezno, ali će dati više okusa. Kad je slanina pečena, dodajte luk i sol. Kuhajte i miješajte dok luk ne omekša i postane proziran, oko 5 minuta.

Korak 3

Ako je lonac prevruć, smanjite temperaturu na srednju. Dodajte češnjak i kuhajte dok ne zamiriše, 30 sekundi do 1 minute. Dodajte rajčicu narezanu na kockice te promiješajte da se dno odglazira. Pojačajte vatru, pustite da lagano kuha i umiješajte češnjak u prahu i crni papar. Zaprženi svinjski kotlet i pileće batake dodajte natrag u lonac, zajedno sa nakupljenim sokovima i vodom.

Korak 4

Pustite da zakuha i smanjite vatru na srednje nisku ili nisku kako biste održali ravnomjerno, ali lagano kuhanje. Pirjajte dok meso ne postane vrlo mekano i ne odvoji se od kostiju, otprilike 1 1/2 sat. Izvadite meso iz lonca i prebacite ga u zdjelu dok se dovoljno ne ohladi da se njime može rukovati. Meso odvojite od kostiju i kože pa ga vratite u lonac. Dodajte kukuruz, lima grah, bamiju, crvenu papriku i krumpir te promiješajte da se sjedini.

Korak 5

Probajte i po potrebi dodajte još soli. Umiješajte smeđi šećer, Worcestershire umak i kajenski papar. Pustite da lonac ponovno zakuha (možete povećati temperaturu kako biste to učinili brže, ali je smanjite na srednje nisku kako biste zadržali kuhanje). Pirjajte dok krumpir ne omekša, a sve se skuha po vašoj želji, još oko 30 minuta.

Korak 6

Dodajte vode ili pileće juhe u lonac ako vam se čini da je sve pregusto, ali ovo je varivo i trebalo bi biti prilično gusto. Kad je gotovo, umiješajte ocat. Kušajte, posolite i poslužite sa zelenim lukom.

L.B.

Komentari