Idealan nedjeljni ručak: Blagdanska pečena puretina

127

Sastojci:

Marinada:

½ šalice žutog luka narezanog na kockice

¼ šalice mladog luka, narezanog na ploške

6 češnja češnjaka, grubo nasjeckanog

2 habanero papričice, očišćene od sjemenki i nasjeckane

1 žlica svježeg lišća majčine dušice

2 žličice suhe majčine dušice

1 žlica košer soli

1 žličica svježe mljevenog crnog papra

1 žličica mljevene pimente

½ žličice cimeta

½ žličice kumina

½ žličice svježe naribanog muškatnog oraščića

2 limete, ocijeđene

3 žlice soja umaka

2 žlice pakiranog smeđeg šećera

2 žlice biljnog ulja

Purica:

3 ½ funte purećih prsa bez kostiju

1 veliki žuti luk, narezan na ploške

košer sol po ukusu

1 limeta, izrezana na kriške (po želji)

Korak 1

Pomiješajte luk narezan na kockice, češnjak, habanero papričice, svježi i sušeni timijan, košer sol, crni papar, piment, cimet, kumin u blenderu ili u velikoj šalici ako koristite potopni blender. Dodajte sok limete, sojin umak, smeđi šećer i biljno ulje. Miješajte dok ne postane glatko.

Korak 2

Stavite pureća prsa u veliku zdjelu, otvorite ih i prelijte marinadom po puretini. Preokrenite i bacajte pureća prsa nekoliko puta dok ne budu ravnomjerno prekrivena marinadom. Pritisnite plastičnu foliju preko purice i marinirajte u hladnjaku najmanje 4, do 12 sati.

Korak 3

Zagrijte pećnicu na 230 stupnjeva C.

Korak 4

Prebacite puricu u posudu za pečenje i povežite je špagom. Ispod i okolo purice dodajte narezani luk. Posolite.

Korak 5

Pecite puretinu u prethodno zagrijanoj pećnici 30 minuta. Smanjite temperaturu na 150 stupnjeva C i pecite dok termometar s trenutnim očitanjem umetnut u sredinu ne pokaže najmanje 63 stupnja C, oko 1 sat i 15 minuta.

Korak 6

Labavo obložite folijom i ostavite da odstoji oko 20 minuta. Odrežite konce i poslužite.

L.B.

Komentari