Sastojci:
3/4 šalice punomasnog mlijeka
1/2 šalice gustog vrhnja
3 velika žumanjka
4 1/2 unce poluslatke čokolade (62% kakaa), izlomljene na male komadiće
1/8 žličice soli
1/2 žličice ekstrakta vanilije
1/8 žličice crvene gel prehrambene boje, ili po potrebi
1/4 šalice krem sira
Tučeni preljev (po želji)
1/4 šalice vrlo hladnog gustog vrhnja
1 žlica slastičarskog šećera
1 žlica krem sira, sobne temperature
1/4 žličice ekstrakta vanilije kakao prah, za posipanje
Korak 1
Za pots de crème, pomiješajte mlijeko, vrhnje i žumanjke u loncu. Kuhajte uz stalno miješanje lopaticom na srednjoj vatri dok smjesa ne postane vruća i zaparena, ali dok još nije počela kuhati. Termometar za trenutno očitavanje umetnut u smjesu trebao bi očitati 71 stupanj C.
Korak 2
Maknite s vatre, dodajte čokoladu i promiješajte tavu nekoliko puta da se čokolada slegne. Ostavite da odstoji 2 minute.
Korak 3
Dodati sol, vaniliju i crvenu boju. Nakon 2 minute dodajte krem sir i sve umutite dok ne postane glatko. Ako se krem sir ne umiješa do kraja, miksajte štapnim mikserom nekoliko sekundi.
Korak 4
Prebacite smjesu u čaše ili staklenke za posluživanje. Staklenke stavite na pladanj i svaku nježno lupnite nekoliko puta kako bi eventualni mjehurići zraka izašli na površinu. Pokrijte plastičnom folijom i ohladite u hladnjaku dok se ne ohladi i stegne, najmanje 2 sata ili do preko noći.
Korak 5
Za tučeni preljev u zdjelu dodajte gusto vrhnje, slastičarski šećer, krem sir i vaniliju i miksajte dok se ne formiraju srednje čvrsti vrhovi. Dodajte u vrećicu za cijeđenje i izlijte (ili žlicom) preko ohlađenih pots de crème. Lagano pospite kakaom u prahu i poslužite.
Komentari