Idealan nedjeljni desert: Pavlova božićna drvca

105

Sastojci:

Meringue:

3/4 šalice bijelog šećera

2 žličice kukuruznog škroba

3 veća bjelanjka, sobne temperature

1 prstohvat soli

1 prstohvat tartar kreme (po želji)

1 žličica čistog ekstrakta vanilije

3/4 žličice bijelog octa

Preljev od brusnice

2 velike šalice svježih brusnica

1/2 šalice bijelog šećera

korica od 1/2 naranče

1 mahuna zvjezdastog anisa

1 prstohvat soli

1 šalica svježe iscijeđenog soka od naranče

Šlag

1 šalica vrlo hladnog vrhnja

Drveće

1/2 šalice nasjeckanih pečenih pistacija ili po potrebi

2 žlice slastičarskog šećera ili po potrebi više za posipanje

Korak 1

Zagrijte pećnicu na 120 stupnjeva C. Obložite 2 lima za pečenje papirom za pečenje. Pjenasto izmiješajte šećer i kukuruzni škrob u zdjeli; ostaviti sa strane.

Korak 2

U zdjelu dodajte snijeg od bjelanjaka sobne temperature, sol i tartar te na velikoj brzini električnom miješalicom mutite dok se ne zapjeni i udvostruči.

Korak 3

Polako dodavajte šećernu smjesu, 1 žlicu po žlicu, neprekidno tukući, dok se šećer ne otopi u bjelanjcima. Dodajte vaniliju i ocat i nastavite miješati na visokoj razini dok smjesa ne postane gusta, sjajna i ne dobije čvrste vrhove.

Korak 4

Prebacite smjesu od bjelanjaka u vrećicu sa zvjezdastim vrhom. Iscrtajte krug i napravite još 3 kruga, svaki manji od prvog, a zatim izvucite mali “poljubac”. Izvucite 3 kompleta po limu, za ukupno 6 kompleta.

Korak 5

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici dok površina meringue više ne bude ljepljiva, oko 1 sat i 15 minuta. Za najbolje rezultate, okrenite posude do pola. Točno vrijeme ovisit će o točnoj veličini i obliku meringue, kao i vlažnosti, stoga nastavite peći dok više ne budu ljepljive na dodir.

Korak 6

Isključite pećnicu, malo otvorite vrata pećnice drvenom kuhačom i ostavite meringue u pećnici da se ohlade najmanje 1 sat.

Korak 7

Pomiješajte brusnice, šećer, narančinu koricu, zvjezdasti anis, sol i sok od naranče u loncu i pustite da lagano kuha na srednje jakoj vatri. Kuhajte, povremeno miješajući, oko 5 minuta, ili dok bobice ne omekšaju, ali se sve potpuno ne raspadnu, a tekućina malo reducira i postane sirupasta. Maknite s vatre da se ohladi, a zatim ohladite umak od brusnica dok ne zatreba.

Korak 8

U zdjeli električnom miješalicom umutite gusto vrhnje dok ne dobijete meke vrhove; ohladite dok ne zatreba.

Korak 9

Za sastavljanje svakog drvca, stavite najveći krug beze na dno. Prelijte šlagom, dodajte žlicu umaka od brusnica, a potom pospite nasjeckanim pistacijom. Završite sloj s malom grudicom tučenog vrhnja, a na vrh stavite drugi najveći krug meringuea.

Korak 10

Nastavite graditi slojeve istim redoslijedom, svaki put uzastopno koristeći manje krugove i završavajući s najmanjim poljupcem beze. Ponovite s preostalim sastojcima da sastavite svih 6 stabala.

Korak 11

Po želji dodatno nakapati umak od brusnica niz stranice za ljepši izgled pa posuti šećerom u prahu.

Komentari