Idealan nedjeljni desert: Flatbread sa sirom i krumpirom

267

Sastojci:

2 crvenkasta krumpira

Tijesto:

1 šalica višenamjenskog brašna

1/4 šalice mlijeka

2 žlice vode

1/4 žličice fine soli

1 žlica otopljenog maslaca

Punjenje:

2 žlice sitno narezanog mladog luka (po želji)

2 žlice mljevenog ljutog zelenog čilija (po želji)

4 sira mozzarella, narezanog na vrlo male kockice

1 oštri sir

Cheddar

3 feta sira, izmrvljenog

sol i svježe mljeveni crni papar po ukusu

Za kuhanje i posluživanje:

3 žlice otopljenog maslaca,

2 žlice meda

1 žličica ljute papričice

1 žlica sitno narezanog mladog luka (po želji)

Korak 1

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva C. Krumpir stavite u posudu za pečenje, a koru nekoliko puta probodite nožem.

Korak 2

Pecite krumpir u prethodno zagrijanoj pećnici dok ne omekša na probu nožem, oko 1 sat. Izvadite iz pećnice, pokrijte krpom i ohladite krumpir na sobnoj temperaturi, oko 30 minuta. Isključite pećnicu.

Korak 3

U zdjelu stavite brašno, a u sredini vilicom napravite udubljenje. U udubinu ulijte mlijeko, vodu i sol, pa vilicom izmijesite tijesto.

Korak 4

Ulijte 1 žlicu otopljenog maslaca i nastavite miješati vilicom dok se tijesto ne počne spajati. Lagano pobrašnite ruke i mijesite u zdjeli dok stijenke zdjele ne budu čiste, a tijesto se ne oblikuje u kuglu.

Korak 5

Prebacite tijesto na lagano pobrašnjenu radnu površinu i mijesite dok tijesto ne postane glatko i lagano elastično, 2 do 4 minute. Zamotajte tijesto u plastičnu foliju i ostavite da odstoji 15 do 30 minuta.

Korak 6

Izmjerite 8 unci ohlađenog, kuhanog krumpira; dodajte u zdjelu i zgnječite stražnjom stranom vilice dok ne postane malo zrnast ili potpuno gladak, po želji.

Korak 7

Dodajte zeleni luk, zeleni čili, mozzarellu, cheddar i feta sir i dobro promiješajte da se sjedini. Posolite i popaprite. Zgnječite nadjev u kompaktni disk, na dnu zdjele. Okrenite punjenje na komad plastične folije. Čvrsto zamotajte, nadjev konačno oblikujte i stavite u hladnjak do upotrebe.

Korak 8

Razvaljajte tijesto na dobro pobrašnjenoj radnoj površini u krug. Stavite ohlađeni disk za punjenje u sredinu kruga tijesta.

Korak 9

Radeći oko kruga, savijte tijesto prema sredini kako biste potpuno prekrili nadjev, naborajte tijesto po potrebi i navlaženim prstom zalijepite tijesto na mjestima gdje se preklapa. Pobrašnite vrh i preokrenite tako da strana sa šavom bude prema dolje.

Korak 10

Ponovno pobrašnite vrh nadjevenog tijesta i lagano ga razvaljajte u jednaki krug.

Korak 11

Otopite 2 žlice maslaca u tavi koja se ne lijepi na srednjoj vatri. Nježno stavite napunjeni kruh u tavu i kuhajte, poklopljeno, dok dno ne postane svijetlo zlatno smeđe, oko 5 minuta. Pažljivo preokrenite i kuhajte poklopljeno dok druga strana ne postane zlatna, oko 5 minuta.

Korak 12

Okrenite kruh i premažite vrh i strane preostalom 1 žlicom otopljenog maslaca. Kuhajte još 1 do 2 minute. Ako se somun počne nadimati, probušite nožem malu rupu da ispustite paru.

Korak 13

Prebacite na dasku za rezanje i ohladite 5 do 10 minuta.

Korak 14

U međuvremenu promiješajte med i papar u maloj posudi. Somune pospite zelenim lukom, narezanim na kriške, i poslužite uz začinjeni med.

Komentari