Idealan nedjeljni desert: Blagdanski zvjezdani kruh

97

Sastojci:

2 žličice aktivnog suhog kvasca

1/4 šalice tople vode

1/2 šalice toplog mlijeka

2 žlice bijelog šećera

1 veliko jaje

1/4 šalice otopljenog maslaca

1/4 žličice mljevenog kardamoma

2 1/2 šalice višenamjenskog brašna

1 1/4 žličice soli

cimet šećer

1/4 šalice bijelog šećera

1 žličica mljevenog cimeta

1 veliko jaje

2 žlice otopljenog maslaca

1/4 šalice nasjeckanih suhih brusnica

1/4 šalice nasjeckanih zlatnih grožđica

1/4 šalice narezanih badema

1/4 šalice nasjeckanih pistacija

slastičarskog šećera po potrebi za posipanje

Korak 1

Za tijesto pomiješajte kvasac, toplu vodu i toplo mlijeko u zdjeli samostojećeg miksera i ostavite da odstoji 15 minuta.

Korak 2

Dodajte šećer, jaje, maslac, kardamom, brašno i sol i mijesite s kukom za tijesto dok ne dobijete glatko, vrlo mekano, elastično tijesto, oko 5 minuta. Ako vam se nakon nekoliko minuta miješenja tijesto čini premokro i ljepljivo, po potrebi dodajte još malo brašna, otprilike 1 žlicu po žlicu.

Korak 3

Ostružite stijenke zdjele i vlažnim rukama oblikujte tijesto u glatku kuglu. Pokrijte i ostavite da se diže na toplom mjestu dok se ne udvostruči, oko 2 sata.

Korak 4

U međuvremenu, za cimet šećer, umutite cimet i šećer zajedno u maloj posudi. Potom, umutite jaje i otopljeni maslac zajedno u zasebnoj maloj posudi.

Korak 5

Izvadite tijesto na lagano pobrašnjenu površinu, oblikujte ga u krug i podijelite na 4 jednaka dijela. Za točne porcije koristite digitalnu vagu za vaganje i podešavanje svakog komada.

Korak 6

Oblikujte 1 dio tijesta u kuglu i koristeći taman dovoljno brašna da se ne lijepi, razvaljajte u krug. Prebacite na komad papira za pečenje i rukama povucite i razvucite u jednolični krug.

Korak 7

Obilno premažite tijestom od jaja gotovo do ruba kruga, a zatim pospite zaobljenom žlicom šećera s cimetom. Pospite 1/3 brusnica, grožđica, badema i pistacija po tijestu, dosežući gotovo do ruba.

Korak 8

Drugi dio tijesta razvaljajte u drugi krug i lagano pritisnite na prvi sloj nadjeva. Ponovite slojeve preostalog tijesta i nadjeva, za ukupno 3 sloja nadjeva, a zatim na vrh stavite 4. krug tijesta.

Korak 9

Rezačem za tijesto ili čašom označite krug u sredini gornjeg dijela tijesta. Nožem ili stolnim strugačem zarežite sve slojeve od vanjskog ruba označenog kruga do vanjskog ruba hrpe. Prvo podijelite tijesto na 4 jednaka dijela, a zatim svaki dio podijelite na 4 jednaka dijela, za ukupno 16 dijelova.

Korak 10

Za svaki krak zvijezde prstima podignite krajeve 2 dijela i zavrnite ih najmanje dva puta jedan od drugoga, a zatim stisnite dva kraja zajedno, pritišćući ih u točku, pazeći da je tijesto dobro zatvoreno.

Korak 11

Učinite to za preostalih 7 kompleta izrezanih traka tijesta. Pažljivo stavite pergament na lim za pečenje ili kalup za pizzu i odrežite sav višak papira za pečenje.

Korak 12

Pokrijte kruh ručnikom i ostavite da se diže na toplom mjestu dok se tijesto malo ne napuhne, oko 45 minuta.

Korak 13

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva C. Premažite cijelu površinu kruha vodom.

Korak 14

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici dok ne porumene, 20 do 25 minuta. Premjestite na rešetku za hlađenje da se potpuno ohladi. Neposredno prije posluživanja pospite šećerom u prahu.

Komentari