Grah salata

585

Za vikend samo roštiljali povodom Katinog rođendana i napravila sam grah salatu. Katu ste mogli uočiti iz ovih komentara ispod mojih članaka, samo je obično pod lažnim imenom Marijana ili Mirjana – koji prijatelj!

Na roštilju, Nino, koji je tamo vrtio ćevape, me ne zove više Dorica, već Teklić. Još to tako fino izgovori sa svojim poluotočkim naglaskom, za razliku od mog domaćeg prijatelja Davora koji iz početka nije htio ni čitat članke kad bi vidio ime Teklić, njemu je to bilo “tak pogrdno”.

Malo sam skrenula s teme, da se mi vratimo na moju grah šalaticu. Prvo sam uzela fest (puno) graha i namočila sam ga preko noći. Drugi dan sam ga kuhala na laganoj vatri oko sat i pol, ne smije se raspasti. Skuhala sam tjesteninu i procijedila. Dok se kuhala tjestenina, na njezinoj pari sam malo skuhala na sitne trake narezan poriluk. Narezala sam mrkvu na male trakice, malo ih prepekla na maslinovom kojih 7 min i prelila balzamičnim octom, pirjala još minutu. Kad je grah gotov, sve sam stavila u jednu posudu, mislim na grah, tjesteninu, poriluk i mrkvu, te sam još dodala narezani svježi kupus, luk, sol i ulje. Netko je odlično prokomentirao na roštilju da najbolje paše bučino ulje. I na kraju ocat.

Sastojci:

30 dag graha
kg tjestenine
3 mrkve
4 poriluka
mala glavica kupusa
2 glavice luka
sol i bučino ulje
balzamični i vinski ocat

Text&foto: Dorotea Orlović

Komentari