Gljive

124

Jedino dobro, meni, kod kišnih ljetnih dana je da onda ima gljiva. Tako smo se stari i ja zaputili u potragu šumom. Krenuli smo prema jugu, kao toplije je, i totalni promašaj. Stari je vidno bio toliko razočaran, da mi ga je postalo žao. Al drugi pokušaj prema zapadu je bio pun pogodak. Što je najsmješnije krenuli smo po vodu, a vratili se s dvije pune vreće gljiva. Možete i zamislit koji je to prizor kad smo ih rasprostrli. Dva dana za 3 obroka samo sam “tukla” gljive. Uf! Pošto samo našli i vrganje i sunčanice, ovaj tjedan imam za vas dva recepta. Kao kod svih dobrih sastojaka, kuhinja je jako pojednostavljena. Caka je samo da ih ne upropastite.

Priprema:

Sunčanice sam pohala. Prvo ih uvaljate u brašno, pa u jaja, pa opet u brašno. Na kraju se posole. Ako imate roštilj, malo ih prethodno pouljite i bolje ih je na kraju posoliti s doljnje strane. Vrganje sam prodinstala na malo luka, oko 15 min. Obavezno poklopiti, jer gljive ispuste svoj sok i krčkaju se u njemu. Pazite da vam se ne zalijepe za dno. I to je cijela filozofija.

Prilog :
Satlata i kruh.

Sastojci:

– gljive
– luk
– brašno
– jaje
– suncokretovo ulje
– sol

Text&foto: Dorotea Orlović

Komentari