Gastronauti na studijskom putovanju u Zagrebu

45

Kad se spomenu Gastronauti već se zna da je to družina sastavljena od novinara, vinara  i ugostiteljskih radnika koja obilazi zanimljive krajeve u Hrvatskoj i šire kušajući dobru hranu i piće, ocjenjujući ugostiteljske lokale, hotele, restorane i njihovu ponudu i uslugu da bi na kraju odabrala stotinu najboljih. Kako je u tijeku glasovanje za sto najboljih restorana u ovoj godini Gastronauti su se ovog puta uputili u Zagreb gdje ih je ugostila Sofra Green Gold, ambijentalni  bosanski restoran koji i dalje visoko kotira na ljestvici najboljih.

Na meniju je bila bosanska kuhinja i sevdah, red glazbe, trbušnog plesa i zanimljivih priča o jelima i načinu njihova spravljanja. O jelima je govorio voditelj restorana Selmir Bešić, a za početak je servirana ukusna sirnica.

Slijedila je begova čorba s piletinom, povrćem i bamijom koja joj daje specifičan okus. Bamiju  inače nazivaju čarobnom biljkom iz Božjeg vrta zbog njezinih ljekovitih svojstava. Cijela biljka ima nutritivna svojstva i svaki njezin dio povoljno djeluje na zdravlje pa tako između ostaloga smanjuje i stabilizira razinu šećera u krvi te pozitivno djeluje na kolesterol.

Slijedile su klepe. Domaća tjestenina punjena junetinom i zapečena u umaku od češnjaka i vrhnja koje se nazivaju i bosanskim raviolima  te Bosanski lonac – izuzetan spoj junetine, teletine, janjetine i povrća koji se obično kuha četiri sata.

Japrak, male sarmice u raštici i tufahija, kuhana jabuka s orasima i šlagom, ma sve izuzetno ukusno pripremljeno i servirano stižu na kraju menija, a treba reći da je svako jelo pratilo i određeno vino iz vinarija Arman i Svirče.

U izuzetno ugodnoj atmosferi Sofre, Gastronauti su se družili i razmjenjivali iskustva uz glazbu i ples trbušne plesačice.

Studijsko putovanje Gastronauta uključivalo je i posjetu tvrtki NIMCO vlasnika Nikole Serdara koja proizvodi jaka alkoholna pića za brojna svjetska tržišta. Tu je i Centar za usavršavanje destilatera i barmena, a neke od koktela imali smo priliku kušati na licu mjesta.

Autor SC

Komentari