Francuska salata

149

Znam da se obično priprema za Božić, ali ove godine ja ju mažem za Novu godinu. Pravljenje francuske za mene je uvijek društveni događaj. Prijateljica iz Imotskog me svaki put zove kad ju isjecka da ju dođem probat, kad je meni svaki put drago što me se sjetila, ali u isto vrijeme bi ju zadavila što me muči, ne samo zato što ju ne mogu probat, već što ne mogu uživat u cijeloj ceremoniji reckanja, ćakule i obično se na kraju počastimo višnjevačom. A ni u Zagrebu nije drugačije, samo mi prijatelj pomaže. Mogu samo reći da je priprema francuske za mene poput kićenja bora. Zar nije onda jelo s kojim zaokružujete Novu godinu.

Priprema:

Skuhajte krumpir u ljusci, mrkvu, grašak i jaja. Sve sitno nasjeckajte s još kiselim krastavcima.Posolite i popaprite. Dodajte senf, limunov sok i majonezu i sve dobro, dobro promiješajte. Prekrijte folijom i ostavite preko noći u frižideru da se sve stisne.

Sastojci:

3 veća krumpira
4 mrkve
4 jaja
250 g graška (nadomjestak je i mala limenka graška)
pola tegle kiselih krastavaca
žličica senfa
sok pola iscijeđenog limuna
tegla majoneze (samo Zvijezdu priznam!)
sol, papar

Tekst&foto: Dorotea Orlović

Komentari