Francuska juha od luka

174

Imala sam kritike nakon rubrike o mahunama da nisam dovoljno hoh. Tako da danas pišem o le Soupe à l’oignon ili francuskoj juhi od luka. Francuska juha je popularna još od vremena Rimljana i gledalo se na nju kako na sirotinjsku hranu. Zato me i neodoljivo podsjeća na sirotinjsku ili ajnpren juhu (brašno, voda, ulje i kim za zatvoreniji okus), ne zbog okusa, već zbog jako jednostavne pripreme i namjernica kojih valjda uvijek imate u kući.

Nisam neki poznavatelj francuske kuhinje, samim time što nemam naviku skoro uopće koristiti maslac u pripremi hrane, znam ja da je to sve jako fino, ali je jako i nezdravo, uspoređujući s maslinovim uljem. Ali u ovoj juhi ako izostavite maslac, nije to više to, izgubi kremastost.

Priprema:

Rastopite maslac i na laganoj vatri pržite luk i malo češnjaka, luka ima dosta, pa ga pržite dugo dok se skroz ne opusti i dobije zlatnu boju, malo ga i posolite da ispusti vodu. Sa strane u pećnici ili na tavi popecite kruh, što stariji to bolje, zapravo dobro je da je malo tvrđi.

U luk dodajte vina, malo prokuhajte i zatim ulijte goveđe juhe. Sasvim je dovoljna juha od goveđe kocke, samo treba biti dovoljno jaka, ja stavim jednu kocku na pola litre vode i pripazite da ne presolite, jer je kocka dosta slana za sebe. Možete koristiti i kokošiju kocku, onda će vam juha ispasti nešto svjetlija, a za vegetarijance nadomjestak je povrtna kocka.
Nakon 20 min kuhanja u goveđoj juhi, u vatrostalnu posudu poredamo prepečeni kruh, prelijemo ga juhom od luka i preko svega izribamo sira. Sve se još zapeče u pećnici na 200 stupnjeva dok se sir ne rastopi, oko 10 min.

Kako francusku juhu od luka pripremaju Miro i Ken možete vidjeti na ovim linkovima:

http://www.gastro.hr/francuska-juha-od-luka–2651.aspx
http://www.crochef.com/index.php?page=recepti&id=84

Sastojci:
1 l jake goveđe juhe
Pola kg luka (žutog, crvenog, srebrenca, kojeg hoćete, narezanog na kolutove)
2 dl bijelog vina
6 dag maslaca (cca komad veličine kutije šibica)
kruh, suhi, narezani (ili neki drugi tvrdi kruh)
3 režnja češnjaka, sol, papar
15 dag sira Bilogorca ili Ementalera (naribanog)

Text&foto: Dorotea Orlović

Komentari