Fina jesenska tjestenina s muškatnom tikvom i pancetom!

36

Muškatna tikva ne samo da je jedna od najukusnijih tikvi iz svega što se nudi na tržištunego i pravi nutricionistički eldorado. Bogata je svime i svačime (točnije, čitavim nizom vitamina i minerala), a odlikuje se finom aromom, koja podsjeća na dinju. Otuda i naziv “muškatna”, ili “mirišljava” tikva.

Samo jedna šalica muškatne buče sadrži nevjerovatnih 145 posto preporučene dnevne doze vitamina A i jedan je od najbogatijih prirodnih izvora alfa i beta karotena koji su od velike važnosti za zdravlje očiju i dobar vid.

Muškatna tikva je vrlo siromašna mastima, ali među onima koje sadrži najviše je zdravih omega 3 masnih kiselina koje se inače u povrću rijetko pronalaze. Ponajviše u košticama tako da ih ne bacajte kada čistite bundevu. Osim svega toga vrlo dobro uravnotežuje šećer u krvi te štiti organizam od gripe i prehlade zbog kompleksa vitamina B i vitamina C.

Ovaj recept je brz i fin, taman za jesensku vibru:

U dubljoj tavi zagrijte 2-3 žlice maslinova ulja pa dodajte oko 350 grama narezane muškatne bundeve. Malo posolite i popaprite pa kuhajte oko 10 minuta dok ne omekša. Prebacite je nakratko sa strane, u tavu dodajte ostatak ulja i dinstajte luk i 300-400 g nasjeckane pancete. Vratite bundevu u tavu, a u međuvremenu skuhajte tjesteninu. Tostirajte 2-3 žlice pinjola u pećnici (rasporedite ih na papiru za pečenje i pecite oko 10 minuta na 200 stupnjeva). Kad je tjestenina gotova, sačuvajte malo vode od kuhanja, pa prebacite zajedno s tjesteninom u tavu. Umiješajte Brzo & Fino umak okusa Ribanac, malo svježe kadulje i pinjole. Još malo promiješajte na vatri. Poslužite posipano svježim parmezanom i kaduljom.

Za malo drugačiji okus, i ako imate mrvicu više vremena, muškatnu tikvu možete ispeći u pećnici (cca 40 minuta) kako bi se fino karamelizirala pa ju onda takvu dodati u umak za tjesteninu.

Dobar tek!

Komentari