Draga di Lovrana vraća Michelinovu zvjezdicu: Evo zbog čega

266
draga di lovrana
Izvor: Draga di Lovrana hotel & restaurant FB

Draga di Lovrana, restoran u Lovranskoj Dragi koji je 2019. postao prvi kvarnerski restoran s Michelinovom zvjezdicom, više ne želi to priznanje. Christian Nikolac, vlasnik restorana naveo je za Jutarnji list i razloge.

“Prije točno pet godina naš restoran uvršten je u Michelinov vodič i nagrađen Michelinovom zvjezdicom koju smo ponosno nosili narednih godina. Te godine bile su izazovne i uzbudljive, bilo je jako važno iznova potvrditi svoj status i dosta kreativne energije otišlo je u ispunjavanje nekih nepostojećih pravila za održavanje statusa u društvu najboljih“, objasnio je.

“U cijelome procesu izgubila se početna ideja oko koncepta te je status restorana sa zvjezdicom postao svojevrsno opterećenje. U listopadu prošle godine zatvorio sam restoran te donio odluku da ne želim više biti opterećen nagradama i statusima. Odlučio sam da zvjezdicu vraćam. Moja kći Kelli Nikolac, mlada snaga obitelji, izrazila je želju za vođenjem hotela i restorana, ali prema vlastitim zamislima, neopterećena statusima i uspjesima. Odlučila je stvoriti svoju priču, kao logičan nastavak ideje svojih roditelja te iznova vratiti onaj poznati osjećaj gostoprimstva kakav je izvorno zamišljen”, dodao je.

Kaže da nema ništa protiv Michelinovih zvjezdica i da bi željeli ostati u Michelinovom vodiču. Međutim, zvjezdicu će vratiti jer je u njihovom slučaju donijela samo probleme u poslu.

“Jednostavno, izgubili smo goste, a ulaganja u restoran s konceptom kuhinje kakav smo imali su previsoka i neisplativo je. Želim da budemo restoran u kojem će se gosti osjećati ugodno, da ne razmišljaju kako moraju biti formalno odjeveni, da mogu doći s djecom, sa psom… Na kraju krajeva, da mogu pojesti nešto a la carte, a ne samo ono što su chefovi smislili da bi trebali jesti, budući da smo imali samo degustacijske menije. Da mogu naručiti i butelju kućnog vina, opustiti se, zadržati se par sati u razgovoru i druženju”, ispričao je Nikolac.

Posljednjih godina sve je veći broj restorana koji su odlučiti vratiti to priznanje. Neki od najpoznatijih svjetskih primjera koji su dospjeli u medije su Marco Pierre White koji je 1994. postao najmlađi chef s tri zvjezdice da bi pet godina kasnije postao prvi chef koji ih je vratio Michelinu, otac nouvelle cousine Alain Senderens koji ih je vratio 2005., nakon 30 godina vođenja Lucas Cartona s tri zvjezdice, Sebastian Bras, koji ih je vratio nakon 10 godina vođenja obiteljskog Le Suqueta, kao i Frederick Dhooge, Olivier Douet, Julio Biosca, Karen Keynaert…, piše Index.

Komentari