Donosimo vam odličan vegetarijanski recept – Falafel s tahini umakom

21
Recept za falafel s tahini umakom sastoji se od tahinija, tahini umaka, falafela, izraelskog kruha i salate.
Tahini:
  – 150 g sezama
  – 2 do 4 žlice maslinovog ulja ili neko drugo lagano ulje
  – 1/2 do 1 žličice soli
Lagano popržiti sezam na srednjoj temperaturi, tek toliko da malo posmeđi. U blenderu miksati sezamove sjemenke dok se ne dobije rahla smjesa, dodati maslinovo ulje i miksati 2-3 minute, sve dok smjesa ne postane glatka i tekuća. Zatim dodati sol i još malo miksati da se pomiješa.
Tahini umak:
  – 4 češnja češnjaka
  – sok od 1 – 2 limuna
  – 120 g tahinija
  – 1/2 žličice soli (po potrebi)
  – 1/2 žličice kumina
  – 4 do 6 žlica hladne vode
U 50 ml limunovog soka staviti sitno sjeckani češnjak i pustiti neka stoji 10 do 20 min. Ocijediti limun i pomiješati s tahinijem. Smjesa se brzo zgusne pa se postepeno dodaje voda i miješa sve dok se ne dobije umak koji curi, ali da nije previše tekući.
Izraelski kruh:
  – paketić kvasca
  – 240 ml tople vode
  – 1 žlica meda
  – 300 do 360 g glatkog brašna
  – 1 žličica soli
U vodi rastopiti kvasac i dodati žlicu meda. U brašno se stavi sol i ulje. Kada se kvasac digne, doda se u brašno i pomiješa. Pusti se pola sata da prekriveno odstoji pa treba ponovo rukom mijesiti. Nakon toga se stavi u posudu premazanu maslinovim uljem, prekrije i pusti da odstoji sat vremena.
Tijesto se nakon toga nareže na 8 dijelova, formiraju se kuglice i pusti se da prekrivene odstoje 15 min. Nakon toga se valjkom razvaljaju na pobrašnjenoj površini na krugove malo manje od 1/2 cm i ponovo se puste da prekriveni odstoje 15 min.
U međuvremenu se tava zagrije na visokoj temperaturi i lagano premaže uljem. Stavi se kruh u tavu i 2 min peče na jednoj strani pa se okrene i nakon 2 min se ponovo okrene. Ako se kruh napuhne kao balon, onda je sve dobro. Ako je sve bilo uspješno, odreže se manji dio kruha i u šupljinu se stavi falafel, salata i tahini umak.
Falafel:
  – 150 g suhog slanutka
  – 1 mali luk
  – 2 češnja češnjaka
  – svežanj svježi korijandar
  – svežanj svježeg peršina
  – 1 žličica mljevenog kima
  – 1 žličica mljevenih sjemenki korijandera
  – 2 žličice soli
  – papar po ukusu
  – 1 žličica sode bikarbone
 
Slanutak se mora minimalno 24 sata namakati u vodi. Slanutak staviti u blender, dodati korijandar, peršin, luk narezan na manje komade, češnjak, dodaju se začini i žličica sode bikarbone. To se sve skupa miksa dok se ne dobije smjesa koja se da formirati u kuglicu. Stavi se u posudu, prekrije s folijom i stavi u frižider na minimalno sat vremena. U duboku tavu se stavi dovoljno ulja da prekrije okruglice i onda se prži dok ne postanu zlatne.
Salata:
  – 1 mrkva
  – 1 manji crveni luk
  – 1 manja paprika
  – 1 rajčica
  – sok od pola limuna
  – 1 žličica soli
  – papar po ukusu
  – maslinovo ulje
Mrkva se nariba, luk narezati na tanke kriške, papriku narezati na manje kockice i rajčicu na manje dijelove. Dodati sol, papar i ocijediti pola limuna. Sve se skupa pomiješa i doda se malo maslinovog ulja.

Komentari