Danas je Svjetski dan lazanja – S obzirom na vrućine, donosimo lagan recept

30

Danas je Svjetski dan lazanja, koji nas podsjeća na čudo i slavu izvrsnog jela. Svjetski dan lazanja odaje počast talijanskom jelu od tjestenine koje se smatra glavnim jelom u domovima diljem svijeta. Ne može se poreći da je ovo jedna od omiljenih svjetskih poslastica. Ovo jelo prvi se put pojavilo tijekom srednjeg vijeka u Italiji, a u Ameriku je stiglo u 19. stoljeću te postalo popularno diljem svijeta.

Najstariji poznati recept za lazanje datira iz 13. stoljeća. Zanimljivo je da rajčice tada nisu bile poznate Europljanima, što znači da se nisu mogle uključiti u recept, izvještava Days of the year.

Obilježavanje Svjetskog dana lazanja jednostavno je: konzumirajte velike količine lazanja! Lazanje su ukusno i tradicionalno jelo, a jednostavno ih je napraviti u velikim količinama. Mješavina ricotte, mozzarelle, parmigiana-reggiano i bešamela doista donosi složen, ali ugodan spoj tekstura i okusa na jelovnik. Okupite prijatelje ili članove obitelji i uživajte u obiteljskoj gozbi. Ili, zašto se ne počastite? Ponekad nam svima treba malo vremena za nas samih, a uživanje u čaši crnog vina i ukusnom tanjuru lazanja zasigurno je izvrstan način da se prepustite!

Sastojci:

1 glavica luka
1 žlica maslinovog ulja
1 paket mesa po izboru, možete koristiti mljevenu govedinu ili puretinu…
Sol, papar, bosiljak, češnjak
1 passata
1 konzerva pelata
200 g kozjeg ili kravljeg sira
1 jaje
1 grčki jogurt
Malo brokule
2-3 tikvice
Tvrdi sir po želji

Priprema:

Na žlici maslinovog ulja popržite jednu glavicu nasjeckanog luka dok ne omekša. Dodajte komadiće puretine ili piletine koje ste prethodno začinili i pržite nekoliko minuta. Dodajte passatu, pelate, bosiljak i češnjak.

U jednoj zdjeli umiksajte sir, sitno sjeckanu brokulu, jaje i grčki jogurt.

Zagrijte pećnicu na 200°C, namastite vatrostalnu posudu i posložite oguljene tikvice narezane na kriške. Dodajte meso, zatim smjesu od sira i brokule. Ponovite postupak slaganja dok ne napunite posudu do vrha. Naribajte tvrdi sir i pecite dok tikvice ne omekšaju.

Komentari