Čuveni sirevi Gligora od sada na Fiumari!

800
Izvor: Gligora (Sirana) FB
Sirana Gligora, najnagrađivanija sirana u Hrvatskoj i jedna od najprestižnijih u svijetu, otvorila je trgovinu Gligora Cheese&Deli u Rijeci, na adresi Fiumara 7a.
Nova lokacija omogućuje ljubiteljima vrhunskih sireva da uživaju u širokom asortimanu proizvoda koji su osvojili brojne međunarodne nagrade. Tu je naravno i nadaleko poznati Paški sir Gligora koji se proizvodi na otoku Pagu, u Kolanu, od 100 % ovčjeg mlijeka isključivo s otoka Paga. Poznat je po specifičnim uvjetima uzgoja ovaca i pašnjacima bogatim aromama soli i ljekovitog bilja. Ovaj sir proizvodi se tradicionalnim načinom i zrije u posebnim uvjetima, rezultirajući jedinstvenim okusom i teksturama. Ima zaštitu izvornosti i najnagrađivaniji je hrvatski sir.
U Rijeci možete pronaći poznati polutvrdi Jadranski sir, napravljen od mješavine ovčjeg i kravljeg mlijeka te nekoliko vrsta tvrdih sireva kao što su Kolan od pasteriziranog kravljeg mlijeka, Žigljen od mješavine pasteriziranog kravljeg i ovčjeg mlijeka te Kozlar od pasteriziranog kozjeg mlijeka. Tu su i tvrdi Težački sir od pasteriziranog kravljeg mlijeka, kao i polutvrdi sir Gligora od pasteriziranog kravljeg mlijeka. Osim sireva, uvijek su dostupni i domaći maslac, kajmak, vina i ulja iz Dalmacije, Istre i Slavonije. Također, u ponudi su inćuni, džemovi, med, te svježi bakalar, čime se upotpunjuje asortiman visokokvalitetnih domaćih proizvoda.
gligora cheese rijeka
Izvor: Gligora (Sirana) FB
Osim novootovorene trgovine u Rijeci, sireve Gligora možete pronaći u Kolanu kraj sirane, u Zadru, Splitu, Dubrovniku i Zagrebu, a na katu sirane u Kolanu nalazi se kušaonica Cheese&caffe koja pruža prekrasan pogled na Kolanjsko polje i sjeverni dio otoka Paga. Želite li uživo vidjeti proizvodnju u sirani i degustirati nagrađivane sireve, i to je moguće u Kolanu, uz stručno vodstvo kroz program “Cheese tours” koji traje od 1. svibnja do 15. listopada 2024.
cheese tours
Izvor: Gligora (Sirana) FB

Povijest Sirane Gligora duboko je ukorijenjena u životnom putu njezina osnivača Ivana Gligore i njegove obitelji, čija se ljubav prema ovčarstvu i sirarstvu prenosi s koljena na koljeno. Sirana Gligora međunarodnu je pozornost prvi put privukla 2002. godine, kada je osvojila prvo mjesto za Paški sir na sajmu Franciacorta in Bianco u Italiji. Od tada, sirana Gligora redovito osvaja najvažnije nagrade na svjetskim natjecanjima. Među posljednjim uspjesima ističe sir Kolan iz maslinove komine koji je osvojio prestižnu nagrada tri zvjezdice na posljednjem Great Taste Awards natjecanju koje se održalo ovog proljeća u Londonu. Paški sir i dimljeni kozji sir na istom natjecanju dobili su dvije zvjezdice, dok je sir s konopljom i sir Kolan osvojio jednu zvjezdicu. 

Uzimajući sve ovo u obzir, otvaranje poslovnice u Rijeci predstavlja korak bliže ljubiteljima sira na Kvarneru, koji sada imaju priliku iz prve ruke kušati ove svjetski priznate delicije. 

Komentari