Crni rižot

251

Nastavak večere sa srnetinom je crni rižot. Kako uvijek netko dođe na večeru tko ne jede meso, a postoje mnogi koji ne jedu divljač, kosi se s njihovim principima. Na što svak tko jede srnetinu pomisli, više za mene.

Nego, crni rižot, kada sam ja bila mala i još se jelo po restoranima, je bio glavno predjelo. Uvijek su ga posluživali u onim seljačkim ko’ fol školjkama, valjda da bi ljudi razumjeli da je i sipa iz mora. Nemojte me krivo shvatiti, nije meni bilo do estetike, već ta umjetna školjka je izgledala da u nju stane više. Prebrzo bi crni rižot nestao, ali srećom je “samo” bio predjelo.
Volim jako radit rižote, jer sam prije mislila da nema ništa lakše za napravit. Rižot traži osjećaj za tajming i s njim se uvijek najviše ispričam. Ukratko, za mene je to pola sata čiste čarolije, naravno brojim vrijeme nakon čišćenja sipa. Oprostite na mojem pretjerivanju.

Pod broj 1. očistit sipe. Znači odmaknut onu lijepu sipinu kost, odstranit iznutrice i sačuvat vrećicu s crnilom (nekako). Kad ih operete, istječite ih na manje komade nego što bi rezali lignje, jer su sipe ipak tvrde životinje. Zažutite kapulu (luk) i češnjak na maslinovom ulju te ubacite sipe. Tako ih dinstajte uz miješanje nekih 3 min, pa podlijte vinom, bijelim vinom (vino koje inače ne bi popili, nemojte nit koristit u kuhanju, kvasina više nije vino!). Dinstajte dok vam vino ne ispari, pa dodajte rižu. Pustite ju minutu da uhvati soka te podlijte ribljim temeljcem ( ako imate restoran) voda u domaćinstvu je sasvim prihvatljiva, naravno nije to, to! Kuhajte dok riža ne omekša. Pazite kako miješate, kuhačom lagano uz rub lonca, da vam se riža ne raspadne. E sada, ako želite da vam rižot bude kremast, dodajte malo maslaca i rastopite ga miješajući rižot. Začiniti peršinom, solju, paprom i po želji maslinovim uljem.

Sastojci:

kg sipa
20 dag riže (velika šalica)
luk
4 režnja češnjaka
dcl bijelog vina
20 g maslaca
šaka peršina
sol, papar
maslinovo ulje

Tekst i fotografije: Dorotea Orlović

Komentari