Čokoladni kolač s orasima

295

Kolači, kolači, kolači, ajo što ih ne znam radit, 3 puta sam ga radila i sada znam da će mi 4 put dobro ispast. Slastičarstvo kao da je neka egzaktna znanost, slučajno ti fali još deci slatkog vrhnja i odmah ne valja, ma ajde. Al dobro, napeto je kad nešto ne znaš.

Kod mene doma mama i ja jakoo volim slatko, njoj isto baš ne ide u spravljanju slastica. Kad bi kao mala slavila rođendan i ona bi mi rekla: “Sad će mama napravit tortu!”, meni bi baš postalo neugodno, ozbiljno! Istresla bi konzervu ananasa, kojeg btw. uopće nisam voljela, na gotove kore, na to zamućeni šlag i gotovo. Iz pristojnosti bi svako pojeo po griz, dva i navali na sendviče! Kad je napokon skontala da ne volim ananas, zamijenila ga je marelicom, opet iz konzerve (rođendan mi je zimi, pa nema baš nekog voća za kupit, makar mislim da se s time samo tješim). Mrzim voće iz konzerve!

Danas kad mi je rođendan, kolače dobivam na poklon, za zadnji sam dobila čak 2 i oba su bila čokoladna, uuuufff. Prvi tetin Verin čokoladni kolač s pekmezom i malo rakijice, milina, a drugi je bio ovaj o kojem danas pišem, ja ga zovem Mensurin kolač! Nije samo da je ispekla kolač, već i fino poslala recept!

Kao što sam već napisala, radila sam ovaj kolač 3 puta, prvo s kikirikijem, onda s lješnjacima i sad s orasima. Ovaj zadnji mi se nekako najviše sviđa. Odvojite bjelanjke od žumanjaka, bjelanjke umutiti u čvrsti snijeg, te i žumanjke s šećerom i vanili šećerom. Te u tu smjesu dodati redom mljevene orahe (ja volim da su ugrubo mljeveni), rastopljenu cijelu čokoladu i bjelanjci. Stavite to u tepsiju, bolje da je malo dublja i nemojte je mazat maslacem (ja naravno jesam!). Stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva 10 min, te kad ugasite pećnicu ostavite još 5 min da se peče. Čačkalicom nabockajte biskvit i ostavite da se ohladi. Sa strane ugrijte opet cijelu čokoladu i na to slatko vrhnje. Preliti preko biskvita i ostaviti da čvrsne.

Sastojci:

8 jaja
6 žlica šećera
vanili šećer
200 g mljevenih oraha
400 g čokolade za kuhanje
1/2 l slatkog vrhnja

Dobar tek!

Tekst i fotografije: Dorotea Orlović

Komentari