Brz i jednostavan ručak za jednu osobu: Shakshuka

262

Sastojci:

2 žlice maslinovog ulja, podijeljene

2 šampinjona, narezana na ploške

1/4 šalice narezanog crvenog luka

1/2 šalice narezanih ljutih i/ili slatkih papričica

1/4 žličice soli ili po ukusu

1/2 žličice mljevenog kima

1/2 žličice dimljene paprike

1/8 žličice mljevene kurkume

1/8 žličice sušenog origana

1/8 žličice mljevenog crnog papra, plus još po ukusu

1 prstohvat kajenskog papra

1/2 šalice pirea ili umaka od rajčice

1/4 šalice vode, ili više po potrebi

2 žlice nasjeckanog svježeg cilantra, podijeljene

2 žlice izmrvljenog feta sira, podijeljene

1 veliko jaje

1 prstohvat pahuljica

čili (po želji)

narezani kruh za posluživanje

Korak 1

Dodajte 1 žlicu maslinovog ulja u malu tavu ili tavu. U tavu poslažite gljive u jednom sloju i pospite prstohvatom soli.

Korak 2

Na vrh stavite luk, zatim papriku i još jedan prstohvat soli. Stavite na srednje jaku vatru i pričekajte. Kuhajte dok donji dio gljiva lijepo ne porumene, oko 3 minute, a zatim sve zajedno promiješajte i kuhajte još 1 minutu.

Korak 3

Dodajte kumin, papriku, kurkumu, origano, crni papar i kajenski papar i kuhajte uz miješanje još 30 do 60 sekundi. Umiješajte pire od rajčice i vodu i pričekajte da smjesa prokuha.

Korak 4

Umiješajte cilantro i pospite polovicom fete. Žlicom napravite udubinu u sredini i prebacite jaje. Smanjite temperaturu na srednje nisku, poklopite i kuhajte dok jaje ne bude gotovo po vašoj želji, 3 do 5 minuta.

Korak 5

Poslužite odmah preliveno pahuljicama Aleppo čilija i preostalim maslinovim uljem, fetom i cilantrom, s kruhom sa strane.

Komentari