Biljku za omiljeni napitak možete uzgajati u svojem domu

389

Strastveni ljubitelji kave vjerojatno bi dali sve na svijetu da mogu imati vlastiti izvor kave i brati zrnca s kauča.Ta ideja i nije toliko nestvarna. Naime, biljka kavovac, iz kojeg se dobiva kava, može rasti i u vašem domu, a potrebna je samo tegla napunjena zemljom i vaša briga za biljku.

Biljka kavovac može narasti i do 12 metara, no za domaći uzgoj predlaže se sorta patuljastog rasta. Sjemenke kavovca prodaju se u sjemenarnama ili ekološkim dućanima. Na stabljikama sa zelenim listovima rastu crveni okrugli plodovi, a u svakom od njih nalaze se dva zrna kave.

Kavovcu ne odgovara mjesto na izravnom suncu, ali voli svijetlo pa je najbolje smjestiti biljku na istočnu stranu. Za kavu je poznato da potječe iz tropskih krajeva, stoga i u našem domu biljka kavovac treba imati osiguranu toplinu. Ljeti je dobro držati je vani, a zimi smjestiti u prostoriju u kojoj temperatura ne ide ispod 15 °C. Sukladno tropskoj klimi biljka voli vlažnost u zraku, zato je potrebno prskati njezine listove i zalijevati je.

biljka kavovac

Prije nego što su se za pripremu napitka počela upotrebljavati zrna, koristilo se lišće kavovca, a kasnije se od biljke pravilo i vino. Tek napitak pripremljen od zrna postao je popularan, tako da se isprva strogo čuvala tajna o receptu za kavu. Danas više nije tajna ni da se biljka može uzgajati u kućnim uvjetima, no da biste uživali u plodovima svojeg rada, bit će potrebno neko vrijeme.

Da se iz cvjetova formiraju bobice koje sadrže zrnca kave potrebne su oko tri godine, a zrnca kave neće biti u svim bobicama. No kako se s vremenom biljka razvija, na stabljici će biti i više bobica, stoga i više zrnca za mljevenje kave. Zato je kod uzgoja kave potrebno strpljenje da bismo neograničeno uživali u svojem omiljenom napitku.

Komentari