Bataci s špinatom

727

Nisam puno putovala, a nisam baš sad nit nigdje bila. Definitivno jedan od zabavnijih je bio put za Beograd (“…za Beograd firmom Krstić upravo se narod spremaaa”…, za one koji ne znaju ovo je iz Tko to tamo peva). Kako neće, razumijemo jezik, imamo interesantnu povijest, jede se dobro, zna se i popit, a i ima se i gdje. Tako smo se moja prijateljica i ja put istoka da proslavimo Novu let i tjedan dana sunca nismo vidjele. A pošto se samo meso tamo tuče, pljeskavice i ražnjiće ne mogu jesti svaki dan, otkrila sam batake! Kako bi ih moji rođaci imenovali bataci po srpski.

Kupite batak i karabatak skupa i otkostite ga (video za otkoštavanje http://www.5min.com/Video/De-Boning-Chicken-Legs-Method-1-84003232 i http://www.5min.com/Video/De-Boning-Chicken-Legs-Method-2-85458684), malo ga istučete, da bude tanji i stavite ga u pac bar pola sata, što duže to bolje. Obično posolim, malo popaprim, nariba se malo celera i mrkve i prekrije se uljem. Kad nemam mrkve stavim malo ljute paprike ili currya. Kad se malo smekša u pacu stavlja se na roštilj ili grill tavu na jaku vatru i peče se s obje strane po negdje 6-7 min, da dobije hrskavu koricu i važno je prvo peći sa strane gdje je koža.

Uz to sam samo na kratko, kako se to kaže, ubila špinat. Opere se i stavi u veliku tavu i poklopi. Kad malo pusti vodu, otklopim ga i dodam malo češnjaka, posolim i pustim da malo voda ispari. Napomena je da špinat mora biti mlad. Gotovo je sve za pola sata ne uključujući pac i odličan je ručak za goste.

Sastojci:
Pola kg piletine
Pola kg špinata
2 mrkve
Pola celera
3 režnja češnjaka
Sol, papar, ulje

Tekst&foto: Dorotea Orlović

Komentari