Baskijska juha od graha

516

Da mi je netko rekao da grah može biti ukusan bez mesa, rekla bi mu u najmanju ruku da je poludio. Sada mi je ovo možda i finije nego klasični grah s kobasama i ficlekima slanine (a moram se pohvalit da ga znam vrhunski napravit). Već me dugo nije nešto ovako oduševilo, i što je najbizarnije od svega ima malo okus po ribi.
Tako prošli tjedan otvorim frižider, a unutra od povrća samo grah, peršin i mrkva (koja mi se skoro pa nikada ne jede). Pogledam na prozor, a bosiljak (jedina biljka koja mi uspijeva) duplo veći nego kad sam ga kupila. Išla sam istražiti da li postoji neka interesantna kombinacija graha i svježeg bosiljka (ide i sušeni) i imala sam što otkriti.
Svog zelenćeka (vrsta graha) sam natopila dan ranije i skuhala ga na laganoj vatri da se ne raspadne kojih sat vremena. Izbacila skoro svu vodu iz njega, ako nemate vremena možete koristiti i grah iz limenke (iskreno, ja ga nikada nisam probala)! Zatim sam malo zažutila luk i češnjak na maslinovom ulju, ubacila prethodno napola skuhan grah i krumpir izrezan na kockice, zalila vodom da prekrije vrh i kuhala 45 min poklopljeno. Začinila nasjeckanim bosiljkom, soli i paprom. Umutila sam jaje i dodala mu malo juhe, te ubacila u jelo. Za kraj začinila s puno peršina i odmakla od vatre. Vrlo jednostavno i iznenađujuće fino!

Ako koristite sušeni bosiljak dodajte ga na početku s grahom i krumpirom.

Sastojci:

30 dag graha
20 dag krumpira
luk
3 režnja češnjaka
šaka bosiljka
vezica peršina
sol, papar
maslinovo ulje

Tekst i fotografije: Dorotea Orlović

Komentari