Bakalar i zeleni njoki s ravigota umakom

920

Ovaj tjedan samo njoke jedem. Nisam ih uspjela pofotkat iz prvog puta, tako da sam ih u nedjelju opet krenula umijesit. Mislim da mi tijesto mijesit nikad neće bit najveće uzbuđenje. Uz to sam samo na grill tavi ispekla bakalar i pripremila umak ravigote, fantastičan umak koji sam tražila da mi ide uz njoke i bakalar, a da ne koristim za umak niti brašno, niti vrhnje ili maslac.

Za njoke sam skuhala krumpir i špinat, te sam ih ostavila da se ohlade. Krumpir sam protisnula, špinat izmiksala i ocijedila višak vode. Izmijesila sam smjesu od krumpira, špinata, brašna i jaja, tijesto umijesila u njoke i stavila ih kuhat u ključalu vodu. Kada njoki provriju na površinu vode, treba ih kuhati još 10 min.

Recept za umak ravigote sam samo mrvicu promijenila. Na malo maslinovog sam prvo prodinstala češnjak i onda sam dodala još malo mladog luka, kad samo malo luk umre treba ga maknuti s vatre. U drugoj posudi promiješati malo limuna, senfa, prethodno prodinstana češnjak i luk, svježi peršin, vlasac i bosiljak, usitnjenih kapara, sol i papar.Dodati još malo maslinovog ulja i dobro izmiješati. Umak preliti preko ribe i njoka.

Sastojci:

kg fileta od bakalara

Za njoke:
1/2 kg krumpira
kg špinata
brašno
1 jaje
sol

Za umak:
3 režnja češnjaka
2 mlada luka
sok od pola limuna
žličica senfa
žličica narezanih kapara
3 žlice svježe narezanog bosiljka
žlica svježe narezanog peršina
žlica svježe narezanog vlasca
sol, papar
maslinovo ulje

Tekst i fotografije: Dorotea Orlović

Komentari