9 tradicionalnih uskršnjih jela iz cijelog svijeta

173

Tradicionalna jela uvijek su nekako vezana uz veće blagdane i blagdanske prilike. Uskrs je jedan od takvih blagdana. A što se za Uskrs papa diljem svijeta pročitajte (i možda skuhajte) u nastavku

Ruska Pashka

Ime Pashka potječe iz Pashe, pravoslavne proslave Uskrsa. Pashka se često pravi tijekom svetog tjedna, a zatim donese u crkvu u Veliku subotu kako bi bila blagoslovljena nakon bdjenja. Tradicionalno u Rusiji i drugim pravoslavnim zemljama, jelo se obično pravi od seljaka koji su oblikovani u piramidu i ukrašeni vjerskim simbolima. Paška se često poslužuje s bogatim kruhom zvanim kulich.

2-Pashka_Russia – Photo Credit, Christopher Jones

Recept pronađite na: Pashka from The Food Network

Britanska “Hot Cross” peciva

Postoje mnogi mitovi i tradicije oko ovih peciva. Neki kažu da će dijeljenje peciva s prijateljima učvrstiti prijateljstva, a drugi tvrde da će peciva koja na Veliki petak budu obješena na grede u kući ostati svježa cijelu godinu. Također je rečeno da će pecivo štititi kuhinju od zlih duhova, sprječavati požare i osigurati da će se svi pečeni kruhovi pravilno dići . Godine 1592. kraljica Elizabeta je čak proglasila ova peciva toliko posebnima da ih se moglo prodavati samo na Veliki petak i Božić. Osim legende, ova su peciva ukusna poslastica i zabavan način da se u vašu kuhinju uvede uskrsna tradicija i folklor.

hot cross buns

Recept pronađite na: Hot Cross Buns from The Pioneer Woman

Sicilijanska uskršnja pita od janjetine

Popularna na Siciliji za vrijeme Uskrsa, ova mesna pita se tradicionalno radi sa cijelom janjećom nogom, koja nije otkoštena. Možete razmisliti o osuvremenjivanju recepta koristeći tanko rezanu janjeću lopaticu ili kockice janjetine bez kostiju.

3-sicilian-lamb-pie-682×1024 – Photo Credit, Zoe Schaeffer

Recept pronađite na: Easter Lamb Pie from Saveur

Njemačka juha sa krasuljicom (Kerbelsuppe)

U Njemačkoj je četvrtak prije Velikog petka poznat kao Gründonnerstag ili Zeleni četvrtak. Praznik je u početku obilježavao Kristovu posljednju večeru, ali je od tada postao proslavom početka proljeća i obilježava se konzumiranjem zelenog povrća, juha i salata.

5-chervil-soup-germany – Photo Credit, Alamy

Recept pronađite na: Cream of Chervil Soup from Saveur

Grčki uskršnji kruh (Tsoureki)

Smatra se da je ovaj slatki kruh od dizanog tijesta porijeklom bizantski. Bogat je jajima i često je začinjen mahlebom (sjeme trešnje) i raznim citrusima. Tradicionalno se plete kao pletenica na čiji se jedan kraj stavlja tvrdo kuhano jaje obojeno u crveno. Uskršnja pletenica običaj je i u našim krajevima.

6-greek-easter-bread- Photo Credit, Farideh Sadeghin

Recept pronađite na: Greek Easter Bread from Saveur

Talijanska Gubana

Gubana je tradicionalna uskrsna poslastica koja potječe iz regije Friuli-Venezia Giulia, smještene u sjeveroistočnom dijelu Italije, graniči sa Slovenijom i Austrijom. Hibrid slatkog kruha poznat je po svom karakterističnom obliku puža sa punjenjem koji se vrti kroz mrvicu kruha. Punjenje, tradicionalno mješavina čokolade, orašastih plodova, grožđica i slatkog vina, često uključuje dodavanje krušnih mrvica, mrvica keksa, korica citrusa i začina. U Italiji se gubana obično poslužuje uz kapljicu grappa.

8-Italian-Gubana – hungry traveler

Recept pronađite na: Gubana from Food52

Nizozemski Advocaat

Advocaat se često naziva nizozemskom verzijom aer konjaka. Gusti, kremasti napitak konzumira se tijekom cijele godine u Nizozemskoj, ali je posebno popularan oko blagdana kao što je Uskrs. Obično se poslužuje sa žlicom šlaga.

dutch-advocaat

Recept pronađite na: Advocaat from Serious Eats

Francuska janjetina

Ako ste u francuskoj kući na uskrsnu nedjelju, vjerojatno ćete naći janjetinu za tradicionalno blagdansko jelo. Francuzi ozbiljno shvaćaju Uskrs, a svečanosti se protežu preko vikenda i ponedjeljka, uključujući aktivnosti kao što su lov na jaja i natjecanja u kotrljanju jaja.

10-french-leg-of-lamb – Photo Credit, POPSUGAR Photography Camilla SalemPhoto

Recept pronađite na: French Roasted Leg of Lamb from PopSugar

Američki bijela torta od kokosa

Kolači s kokosom su tradicionalni američki uskršnji favoriti. U ovoj verziji radi se o nježnoj bijeloj čokoladnoj torti u obliku jaja i ukrašenoj klasičnim američkim uskršnjim slatkišima kao što su peeps (sljezovi kolačići u obliku pilića) i gumeni bomboni.

11-american-coconut-cake

Recept pronađite na: White Chocolate Coconut Cake from The Heritage Cook

 

Komentari