Lisnato povrće izvrstan je način da poboljšate svoje zdravlje jer sadrži mnoge vitalne hranjive tvari, vitamine, minerale i antioksidanse.
Špinat
Špinat je lako nabaviti tijekom cijele godine, a pun je željeza, kalcija, kalija i vitamina B6, C i K. Također je dobar izvor antioksidansa koji mogu smanjiti rizik od mnogih bolesti, uključujući bolesti srca i određene karcinomi.
Najbolje ga je jesti nekuhanog, kao dio salate, jer kuhanje uništava polifenole i flavanole koji se prirodno nalaze u lišću. Određeni polifenoli i flavonoidi mogu smanjiti mogućnost razvoja određenih vrsta raka, kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i neurodegenerativnih bolesti, poput Alzheimerove bolesti.
Kelj
Kelj ima jedinstven okus koji može donekle varirati ovisno o sorti i načinu pripreme. Ako možete podnijeti gorak okus, kelj je prepun važnih mikronutrijenata kao što su kalcij, željezo, magnezij, fosfor, kalij, cink, bakar, mangan i selen. Također je dobar izvor vitamina, uključujući vitamine A, B, E, C i K.
Izbjegavajte blanširanje i kuhanje kelja jer može smanjiti količinu minerala topivih u vodi, vitamina i fitokemikalija u lišću. Kelj se može jesti nekuhan u salatama.
Šalica nekuhanog kelja (21 g) sadrži samo devet kalorija.
Blitva
Treći izbor je blitva, koja je blago slatkastog okusa i ima dobre količine vitamina A i C. Čak i mala količina blitve (oko 175 grama) može zadovoljiti vaše dnevne potrebe za vitaminom K – koji je važan za zgrušavanje krvi i zdrave kosti.
Blitva, koja dolazi u raznim bojama, također ima bitne minerale poput željeza, bakra, kalija i kalcija.
Zelena ogrlica
Zelena ogrlica je dobar izvor luteina koji je važan za zdravlje očiju. Pune su vitamina A i C te minerala poput kalcija, željeza, cinka, bakra i selena te su dobar izvor vlakana. Kao i kod špinata, ovo možete dobiti tijekom cijele godine.
Rikula
Ako ste raspoloženi za zeleno lisnato svježeg, pikantnog, pomalo gorkog i paprenog okusa, razmislite o dodavanju rikole na tanjur. Ljudi je konzumiraju barem od rimskog doba, a popularan je dodatak pizzama.
Rikola, također poznata kao rukola i eruka, puna je nitrata – za koje su studije pokazale da mogu poboljšati učinak u sportu. Rukola je također bogata vitaminima K i C, te kalcijem i polifenolima.
Romaine salata
Hrskava zelena salata blagog okusa puna je nutritivno bogatih delicija. Dobar je izvor vitamina i minerala, uključujući vitamine A, K, C i folat (vitamin B skupine koji je posebno važan tijekom trudnoće). Ove su hranjive tvari neophodne za održavanje cjelokupnog zdravlja i podršku zdravog imunološkog sustava.
Romaine, također poznata kao cos zelena salata, također je izvor vlakana za koja je poznato da smanjuju rizik od srčanih bolesti, moždanog udara, dijabetesa tipa 2 i raka crijeva.
Potočarka
Ako volite malo začina i želite u svoje obroke ubaciti lisnato povrće s posebnim okusom, potočarka je izvrstan izbor. Ne samo da daje nalet okusa, već je i bogat izvor vitamina A i C te antioksidansa. Istraživanja sugeriraju da bi potočarka mogla biti terapeutsko sredstvo za rak usne šupljine.
Kupus
Ako tražite lisnato povrće nježnog okusa i zadovoljavajuće teksture, bok choy je izvrstan izbor. Ova vrsta kineskog bijelog kupusa može se koristiti u pomfritu, juhama, salatama ili jednostavno pirjati kao prilog.
Bogata je vlaknima te raznim vitaminima, mineralima i antioksidansima. Ovo zeleno lišće može pomoći u održavanju zdravlja kostiju, imuniteta, vida, zdravlja srca, krvnog tlaka i moguće spriječiti određene vrste raka.
Dodavanje ovog lisnatog povrća može vam, pomoći da ostanete zdravi, poboljšate svoj imunitet i smanjite rizik od raznih kroničnih bolesti. Također je niskokaloričan, što ih čini dobrim izborom za one koji žele kontrolirati svoju težinu. Stoga uživajte u njima u salatama, smoothiejima, juhama ili kao prilog uz omiljena jela.
Izvor: Science Alert
Komentari