6 blagodati mediteranske prehrane

Znate li ih sve?

71
mediteranska dijeta prehrana


Malo toplije vrijeme i izlazak dugoočekivanog sunca podsjeća nas na ljeto i potrebu da se već sada pripremimo za laganu proljetnu i ljetnu odjeću, ispod koje se nadziru svi oni viškovi koje smo nakupili finom blagdansko-zimskom prehranom i manjkom aktivnosti – jer bilo je hladno, zar ne?

Često se odlučujemo za dijete, a one mogu imati pozitivne i negativne učinke na našu kožu i cjelokupno zdravlje organizma. Idealna dijeta, prema svjetski poznatom portalu Business Insider svakako je Mediteranska, baš ona koja je i najbliža našim korijenima.

Tipičnu mediteransku prehranu karakterizira visok unos maslinovog ulja, povrća, cjelovitih žitarica, orašastih plodova, voća, mahunarki i umjerena konzumacija ribe i mesa.

6 činjenica o Mediteranskoj prehrani i njenim blagotvornim učincima na vašu kožu
Pomože kod prevencija akni
Hrana uključena u ovu dijetu može pomoći u održavanju stabilne razine šećera u krvi, što može usporiti razvoj akni. Bogata je i namirnicama s niskim gilkemijskim indeksom, kao takva hrana poput zobene kaže, orašastih plodova, ribe, i mahunarki može pružiti zaštitu od razvoja akni.

Pomaže koži da zadrži mek i mladolik izgled
Voće i povrće iz mediterasnke prehrane prepuno je vitamina C, a ovaj esencijalni vitamin može koži zadržati podatnom i mekom. On je neophodan za proizvodnju kolagena, koji pomaže da koža bude gipka i glatka. Pomaže zacjeljivanju rana i smanjuje fine bore.

Pomaže u održavanju hidratacije kože
Mediteranska prehrana opskrbljena je namirnicama koje sadrže visoki udio vode, a konzumacija takvih namirnica može učiniti vašu kožu dodatno hidratantnom.

Sprječava prerano starenje
Ako pravilno slijedite mediteransku prehranu, jest ćete puno antioksidansa kao što su bobičasto voće i orasi. Antioksidansi se bore protiv oštećenja stanica, prijevremeno štite od starenja i poboljšavaju cirkulaciju.

Održava zdravi crijevni biom koji pomaže u poboljšanju stanja kože
Hrana bogata vlaknima, kao što je mediteranska prehrana, pozitivno utječe na očuvanje zdravog mikrobioma crijeva. Raznolik i zdrav mikrobiom crijeva povezan je sa smanjenom upalom i poboljšanjima u određenim uvjetima kože, kao što je ekcem, rosacea i akne.

Nedostatak obroka i šećerne hrane pomaže smirivanju iritacije kože
Ne radi se samo o onome što je na tvom tanjuru, već i o onome što nije na njemu. Oni koji prate mediteransku prehranu trebali bi smanjiti potrošnju rafinirane šećerne i prerađene hrane.

Nadamo se da smo vas dovoljno uvjerili i da ćete poboljšati svoju prehranu već od sutra!

Komentari