Razbijena još jedna predrasuda: starije generacije su osjetljivije od mlađih!

20
Ugovor na određeno češće imaju žene i mladi

Milenijalci (podsjetimo, riječ je o generaciji koja danas ima otprilike 23-38 godina) na glasu su kao najosjetljivija skupina. No, novija istraživanja pokazuju da je možda riječ o posve nepravednoj optužbi.

Ispada da su starije generacije ipak osjetljivije, objavio je Psychology and Aging. Konkretnije, takozvani baby boomeri, koji danas imaju 55-73 godine, osjetljiviji su od milenijalaca. Upravo su oni hipersenzibilni, a istražitelji su tu osobinu u ovom konkretnom slučaju opisali kao nemogućnost prihvaćanja kritike te lošu reakciju na njih.

U dosad najvećem istraživanju narcizma ispitano je otprilike 750 ljudi u dobi od 13 do 77 godina kako bi se istražilo koliko količina te osobine varira kod različitih dobnih skupina, ali i kako se njena razina mijenja s godinama. Za razliku od prethodnih studija koje bi se uglavnom fokusirale na određenu generaciju u cjelini ili na pojedince, ova je obuhvatila jedno i drugo.

Podsjetimo, narcistički poremećaj ličnosti manifestira se prenapuhanom percepcijom vlastite važnosti, pretjeranom potrebom za pažnjom i divljenjem, nedostatkom empatije te niskim samopoštovanjem i lošim reagiranjem na kritike. Naravno, i oni koji nisu pogođeni ovim poremećajem mogu, u većoj ili manjoj mjeri, posjedovati navedene osobine.

I dok su pojedinci podvrgnuti istraživanju uglavnom ipak postajali manje osjetljivi s godinama, pogotovo kada bi se približili četrdesetoj, u globalu su se mlađe generacije pokazale ipak znatno manje osjetljivima od one njihovih roditelja. A to se baš i ne poklapa s načinom na koji su milenijalci percipirani u svijetu, zar ne?

Milenijalci su na lošem glasu kao posebno politički korektna, osjetljiva i zaštićena skupina koja nije baš ”na ti” s realnim problemima i životom. Na glasu su i kao lijena i razmažena generacija. I dok se u tom stereotipu sigurno može pronaći zrnce istine, ujedno je ipak riječ o pretjerivanju pri kojem se ne vidi šira slika. Milenijalci, naime, posjeduju i brojne osobine koje ih čine itekako vrijednima i korisnima u društvu.

Navedimo tek neke od njih: milenijalci su pretežno iskreni, pozitivni, tolerantni prema drugima i optimistični – a to su osobine koje dugoročno donose pozitivne rezultate i uspjeh za zajednicu.

Podsjetimo i da su baby boomersi svojedobno bili na glasu kao generacija koja je previše fokusirana na sebe.

U svakom slučaju, generaciju će na koncu determinirati njena reakcija na poteškoće, izazove, pa i predrasude s kojima je suočena. Ali i to kako će ju, u tom svjetlu, doživjeti druge generacije. Pa možda naprosto da svi budemo tolerantniji jedni prema drugima?

Komentari