Rječina, izvor vode božanstvenog okusa, izvire iz pećine ispod strme litice brda Kičeja, a velikim dijelom teče kroz strmi kanjon. Najznačajniji fenomen ove krške rijeke su jako vrelo, duboko usječen kanjon, slapovi i brzaci, a prostor kanjona Rječine proglašen je i zaštićenim objektom prirode.

rječina

Staza šetnice uz Rječinu započinje na Trsatu, a završava na izvoru Rječine. Duga je 19,5 kilometara, a obuhvaća pješački put koji je obilježen mnogobrojnim putokazima i tabelama.

Iako je ovo šetalište nešto više popularno među planinarskim društvima i organiziranim skupinama, građani kao da se još uvijek ustručavaju zaputiti stazama gdje se Rječina zaigrala sa visokim stijenama ili tek dotaknula poneki kamen i granu u žurbi na putu do mjesta gdje se uljeva u more.

rječina
Staza šetnice vodi od Trsata do mosta Katarina, a obuhvaća lokacije Žakalj – Podbadanj – Koporovo – Most Pašac – Grohovo – brana i akumulacijsko jezero Valići – Drastin – Lukeži – Ratulji – Martinovo selo – Trnovica – Kukuljani – izvor Rječine.

Dobra je vijest za one koji nisu u formi da u jednom dahu prijeđu spomenutu rutu ili tek žele uzeti kratki predah od užurbanog životnog tempa, da postoji alternativa. Odnosno, postoji mogućnost uključenja samo na jednu od dionica šetnice, a šetnja će u tom slučaju trajati približno između pola sata i sat vremena.

rječina

Vjerujemo da su mnogi od vas upoznali prirodne ljepote Krke, Kupe ili posjetili Plitvička jezera, no još uvijek nisu otkrili gdje se krije mjesto tisuću brzaca, slapova i kanjona, udaljenih samo nekoliko minuta vožnje od njihovog doma, mjesto koje iznova i iznova svojim kreacijama oduzima dah.

Foto: Ivo Vičić