Pustolovna 90-godišnja baka sama je putovala svijetom!

27
Izvor: Baba Lena Erkhova Facebook

Baba Lena Erkhova, koja je preminula prošle godine, posljednjih je nekoliko godina svog života posvetila istraživanju svijeta oko sebe. Živjela je u središnjem ruskom gradu Krasnojarska, a slavu je stekla 2016. godine. Njezina svjetska turneja započela je na njezin 83. rođendan kada su je prijatelji nagovarali da započne putovanje života. Ubrzo je s dugog popisa prekrižila sve destinacije iz snova.

Na njezin 83. rođendan – koji je proslavila prije gotovo cijelo desetljeće – bliski su je prijatelji poslali u turističku agenciju i izradili joj putovnicu. Baka je jednom prilikom u jednom intervjuu otkrila: “Moji su me prijatelji pitali zašto nikad nisam išla putovati. Rekli su mi: ‘Imaš novca.’ A ja sam pomislila: ‘Zašto ne?'” Njezina je priča prvi put postala viralna kada je upoznala mladog Rusa Ekaterina Papina u Vijetnamu. Ekaterina, koji je bio zadivljen  duhom ove dame, pomogao joj je otvoriti Instagram račun. “Bio sam na odmoru u Vijetnamu. Večerao sam kad sam čuo ruski i vidio sam da dama pokušava konobaru reći da joj je juha previše začinjena”, objasnio je turist. “Pomogao sam joj i ispostavilo se da je sama došla u Vijetnam. Izgradili smo prijateljstvo. Iznenadio me način na koji je bila toliko pustolovna u razmišljanju i koliko je bistra za svoju dob.”

Snimka zaslona 2021-03-08 164849
Izvor: Baba Lena Erkhova Facebook

Lena, koja je iza sebe ostavila kćer i dvoje unučadi, podijelila je da je doživjela obiteljsko zlostavljanje. Njezin je suprug bio nasilni alkoholičar koji bi često napadao nju i kćer. Na kraju ga je napustila i krenula živjeti sama. Kad su joj bile samo tri godine, izgubila je oba roditelja. Kao 14-godišnjakinja doživjela je Drugi svjetski rat. Njezina svjetska turneja bila je način da napokon doživi slobodu, neovisnost i radost. Nakon svog prvog putovanja, jahala je na devi u Jordanu, pila koktele na plaži, kušala nove okuse na Tajlandu, plivala na otocima i stekla puno novih prijatelja s putovanja. Iako joj je dijagnosticiran rak, nije odustala od svojih snova da nastavi putovati.

Putovanje bi, između ostalih metoda, plaćala štednjom mirovine. Također je uzgajala cvijeće i šivala kako bi financirala svoja putovanja. Iako je preminula zbog raka 2019. godine, njezino putovanje i dalje nadahnjuje mnoge od nas. Mnogima je Baba Lena bila sjajan primjer kako su godine samo broj. Iako sada živimo u vrijeme pandemije, njezina je priča podsjetnik da spakirate kofere i vidite što vam nudi veliki, lijepi svijet.

Snimka zaslona 2021-03-08 164932
Izvor: Baba Lena Erkhova Facebook

Izvor: Scoop

Komentari