Prošlo je 16 godina od prvog vjenčanja u svemiru

8

Početkom kolovoza 2003. godine Ekaterina Dmitriev udala se za ljubav svog života kad je on bio 250 milja iznad nje u svemiru. To je bilo prvo u povijesti vjenčanje u svemiru, koje se održalo preko satelita u NASA-inoj stanici u Houstonu.

Ekaterina je stajala u bijeloj haljini pored svojeg budućeg supruga Jurja Malenčenka, odnosno njegovog lika izrezanog iz kartona, koji je bio obućen u astronautsko odijelo te s mašnom oko vrata. Pravi Malenčenko bio je u svemiru i javljao se preko video veze. Kum je bio jedan od astronauta u stanici, koji im je svirao na sintesajzer.

Vjenčanje isprva nije bilo planirano u tom obliku, već se par trebao vjenčati prije nego je Malenčenko krenuo u misiju. No vjenčanje i zabavu s više od 200 gostiju Ekaterina i Jurij odlučili su zamijeniti svemirskim vjenčanjem, kojem su ušli u povijest.

Ljubavna veza Ekaterine i Jurja od početka je bila obilježena svemirom. Upoznali su se na proslvali obljetnice prvog čovjeka u svemiru Jurja Gagarina, prema kojem je Malenčenko dobio ime, a koji je također bio izvrstan astronaut, nagrađen ruskom najvišom počasti.

 

Komentari