Produžite vikend na Karnevalu brodova u Beogradu

179
Karneval brodova

„City break“ jedan je od onih segmenata turizma kojima popularnost unazad par godina raste, a lako mu je proreći i blistavu budućnost,  jer u ludom ritmu života svi tražimo neku promjenu, doživljaj koji će nam napuniti baterije kroz (barem), kratki odmak od svakodnevice.

Ljeto je većini rezervirano za odmor na moru, ali ima i onih koji se s vrućinama lakše nose u gorskim krajevima.  Sa završetkom godišnjeg i povratkom u „realnost“,  svi se pak nosimo loše. Najbolje je tome doskočiti tako da si čim prije organiziramo „vikend bijeg“ koji nerijetko napuni baterije bolje od dugog godišnjeg. Zašto ne biste krajem ovog ljeta produžili vikend u Beogradu?! Možda baš za vrijeme održavanja Karnevala brodova?!

Karneval brodova

Karneval brodova se u Beogradu održava već 15 godina, a ove godine će se u toj jedinstvenoj manifestaciji moći uživati 31.08. Spektakl je u to u kojem se natječe u kreativnosti jer svaki brod ima svoju priču pa revijalna povorka pršti šarenilom i sjajnom atmosferom koja se prelijeva s rijeke na obalu. Promenada na koju se brojni posjetitelji slijevaju kako bi uživali u spektakularnom pogledu nudi brojne sadržaje od glazbenih programa i nastupa karnevalskih grupa preko bogate gastro ponude do raznolikih programa za najmlađe.

No, Karneval brodova je u subotu i program počinje od 18 sati, a vi ste u Beograd stigli u petak. Šef (netko drugi ili vi sami), vas je pustio ranije s posla i u grad ste stigli kasno popodne.  Prvo se treba smjestiti, a što se smještaja tiče uvijek bih preporučila Hotel 88 zbog lokacije, vrijednosti usluge za novac, udobnog kreveta, ali i sjajnog pogleda na grad iz rooftop restorana, ali vama na volju, u širokoj ponudi smještajnih kapaciteta u Beogradu, svatko će naći najbolje mjesto za sebe.
Kad ste već sretno stigli i smjestili se red je nagraditi se finom kavicom.  Nemojte biti lijeni, nemojte sjesti u prvi kafić na putu. Prošećite do centra grada, vidite kako diše, upijte njegovu energiju, zalutajte u neku od ulica, pitajte nekog za smjer, možda i preporuku, jer ljudi na cesti – lokalno stanovništvo, najbolji su „destinacijski menadžeri“.  I da, kad ste već u centru nikako nemojte preskočiti probati Ferdinand knedle. Ovo nije sponzorirana objava. Probajte i znat ćete da nije.
Kad ste već ugodili tijelu, red je da nagradite i svoj um. U Beogradu ste. Ne možete ne posjetiti Muzej Nikole Tesle. „Ponosim se srpskim rodom i hrvatskom domovinom“, izjavio je jedan od najvećih znanstvenika svih vremena pa se moramo nadati da će budućnost donijeti neka bolja vremena i uspostavu suradnje između Hrvatske i Srbije na kreiranju snažne i kvalitetne zajedničke platforme koja će diljem svijeta promovirati lik i djelo tog velikana koji je zadužio čovječanstvo.

Večeru ćete naravno, pojesti u nekom od tradicionalnih restorana na Skadarliji. Niste došli u Beograd jesti pizzu, za taj gastro užitak ćete produžiti neki drugi vikend i skoknuti u bellu Italiju.

Doživjeti nešto autohtono, autentično, tradicionalno. To je ono po čemu ćete se jednom, kad ćete prebirati po uspomenama, sjećati posjete baš nekoj određenoj destinaciji. Ako vam je to na putovanju važno onda u Beogradu morate posjetiti Muzej opanaka i Muzej rakije. Najbolje tim redoslijedom jer ako ćete kao ja isprobavati opanke, bolje da to činite prije degustacije brojnih vrsta najkvalitetnijih rakija. Osim ako niste visoko baždareni.

Rakiju mnogi vole popiti prije ručka, a ova najkvalitetnija je idealan uvod u uživanje u domaćim gastro delicijama koje možete kušati na etno domaćinstvu „Zornića kuća“.
Teško je opisati to mjesto, a ne ostaviti dojam pretjerivanja u hvalospjevima. Priroda, životinje, smještajne jedinice, restoran (trebam bolje izraze za to dvoje jer to je ovdje više od toga), ljudi, zapravo vizionari koji vode računa o načinu kako to sve povezati u prostor najkvalitetnijeg mogućeg suživota, u mjesto na kojem ćete poželjeti ostati dugo. Ili se barem vratiti. Puno puta.
Kakva je hrana u takvom ambijentu, poslužena iz takvih ruku je neprepričljivo. To treba probati. I uživati.
Teško ćete se iz te oaze mira i zelenila natjerati da se vratite u grad. Ali morate, niste zaboravili da ste u Beograd došli zbog Karnevala brodova. Nesumnjivo je da će ta manifestacija na najbolji način zaokružiti ovako fantastično proveden dan, a ako nakon svih dojmova i puno, i previše hrane i pića nećete biti umorni za noćni izlazak u neki od brojnih beogradskih klubova, ili restorana, kažu da je neupitno da ćete dobro „zaružiti“.

Upoznali ste grad, doživjeli autentične priče i okuse, uživali u jednoj od njegovih najboljih manifestacija pa za kraj možete ostaviti odlazak u njegovu okolicu, uživanje u ljepoti prirode i vinograda te zaokružiti ovaj vikend izlet još jednim sjajnim gastro iskustvom.

Srbija se odavno prepoznaje kao destinacija u kojoj se proizvode najkvalitetnije rakije, ali u posljednjih par godina neke su njene vinarije doprinijele kvalitetnom pozicioniranju i na vinskoj karti.
Kako biste dobili uvid u dvije potpuno različite, a jednako sjajne, uspješne vinske priče preporuka  je posjetiti organsku vinariju Plavinci čiji je vlasnik zbog ljubavi prema prirodi i finoj kapljici napustio lagodan život u SAD-u i posvetio se ostvarenju svog vinskog sna. Njegovo vino sadrži od 4 do 10 puta manje sumpora od običnih, neorganskih vina, a njegova je ljubav opipljiva. Ili točnije rečeno – može ju se okusiti u svakoj čaši koju vam natoči tijekom degustacije.
Vinarija Jeremić pak fascinantno je moderno znanje u kojem se osjećate kao da ste u nekom „vinskom institutu“, dok vas sa sjajnim okusima i ostvarenim uspjesima i nagradama koje su potvrda kvalitete njihovih butelja, upoznaju njihovi stručnjaci. Smederevsko vinogorje idealan je kraj za uzgoj vinove loze koja svjetlost dobiva i od sunca i od Dunava koji se nakon podneva pretvara u sunčevo ogledalo.

Tu igru sunca i vode moćnog Dunava moći ćete gledati i s terase desetljećima poznatog i slavnog restorana „Vinogradi“ u Grockoj. Rijetko se koji restoran u bivšoj SFRJ, mogao pohvaliti činjenicom da je bio jedan od najdražih tadašnjem predsjedniku Titu koji je ovdje često dovodio i slavne goste poput Sofie Loren. Gastro ponuda već je tada bila na razini koja je mogla zadovoljiti i najzahtjevnija nepca, a tako je i danas. Počastite se sa stilom. Kao da ste predsjednik ili filmska diva.
A potom se siti i ispunjeni novim iskustvima, sretno vratite doma.

Vlatka Vuzic

Komentari