Prijevozno sredstvo, a ne troši gorivo, vozi se i u Rijeci

16

U prometu se sve češće koristi prijevozno sredstvo koje pokreće motor, no ne troši gorivo. U nekim europskim zemljama postao je toliko često da je bilo potrebno regulirati pravila u prometu.

Riječ je o električnom romobilu. Puni se na utičnicu, kao mobitel, lako se prenosi te ne zauzima puno prostora pa se može držati i u stanovima. Zato je pogodan upravo za gradsku vožnju.

U europskim zemljama nije potrebno posjedovati svoj romobil da bi se vozili gradom jer postoje romobili za iznajmljivanje. Grad s najviše električnih romobila na ulicama je Pariz. U tom je gradu oko 20 tisuća romobila, više nego u cijelom SAD-u.

U Parizu je stoga bilo potrebno uvesti pravila za vozače električnih romobila kako bi se uspostavila harmonija s pješacima. Zato je u Parizu propisana najveća brzina za veće sredine 20 km/h, a za sredine s više pješaka 8 km/h. Planira se i smanjiti broj dostupnih vozila i povećati odgovornost s iznajmljenim romobilima jer je bilo slučajeva kad su pokvareni romobili završili u tuđim dvorištima ili u rijeci Seine.

Romobili su popularni i u San Franciscu, Mexicu, New Yorku, a i u Rijeci. Primjer je otac poznatog pjevača Marka Tolje. Inženjer strojarstva i glazbenik Darko Tolja za svakodnevni prijevoz riječkim ulicama okrenuo se tom novom ekonomičnom prijevoznom sredstvu.

Električni romobil

Riječani se okreću novom prijevoznom sredstvu, elektičnom romobilu koji s lakoćom vozi Darko Tolja, inženjer strojarstva i glazbenik, otac nešto poznatijeg sina Marko Tolja

Objavljuje Teklić u Ponedjeljak, 15. srpnja 2019.

 

 

Komentari