Prije točno 67 godina održan je prvi Eurosong. Ovako je zvučala pobjednička pjesma

61

Na današnji dan 1956. godine održan je prvi Eurosong u Luganu u Švicarskoj. Tada se natjecalo tek sedam država: Belgija, Francuska, Njemačka, Italija, Luksemburg, Nizozemska i Švicarska, a svaka od njih mogla je na natjecanje poslati dva predstavnika.

Na natjecanju je trebalo biti 10 država, među kojima Ujedinjeno Kraljevstvo, Austrija i Danska, no ove su zemlje poslale svoje pjesme izvan roka, zbog čega su bile diskvalificirane.

Pobjedničkom pjesmom tada je proglašena pjesma “Refrain” 32-godišnje Lys Assie, koja je bila predstavnica Švicarske. Lys Assia izvela je obje švicarske pjesme, od kojih je prva bila “Das alte Karussell” na njemačkom, a pjesmu “Refrain” izvela je na francuskom. Pjesma je tipičan primjer šansone, a govori o izgubljenim ljubavima iz mladosti.
Pjesma je izvedena deveta po redu, nakon nizozemske pjesme “Voorgoed voorbij” koju je izvodila Corry Brokken, te prije belgijske predstavnice Mony Marc s pjesmom “Le plus beau jour de ma vie”. Pjesma “Refrain” je na koncu završila na prvom mjestu, no bodovi i plasman ostalih pjesama nikada nisu objavljeni.

Komentari