Priča koja slama srce: Kristina Ivanuš dobitnica je nagrade Hermann Gmeiner

422

Kristina Ivanuš je sa 4 godine smještena u SOS Dječje selo Lekenik zajedno sa svojom setrom.

SOS Dječja sela brinu se za djecu bez roditelja i roditeljske skrbi, neovisno o njihovoj rasnoj, nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti, pružaju im ljubav i sigurnost u obiteljskom okruženju, trajan dom i obrazovanje za sretno i mirno djetinjstvo, a upravo je to bilo pruženo i Kristini.

“Nije mi bilo teško i traumatično zato što sam još bila jako mala i mogu reći da sam se brzo prilagodila jer je tamo bilo puno druge djece, a tad mi je bila najzanimljivija igra i upoznavanje druge djece, ” rekla Kristina za Dnevnik Nove TV.

Sa 6 godina dijagnosticirana joj je teška bolest perifernih živaca, poliradikuloneuropatija. Bolest ju je motivirala da se angažira sportski, a kako nije osjećala jake bolove preporučeno joj je da se bavi plivanjem. Uz plivanje, Kristina se bavila i odbojkom, nogometom, tajlandskim boksom i ronjenjem.

Do svoje 15.-e godine boravila je u SOS Dječje selo Lekenik, a zatim u SOSO Zajednici mladij Velika Gorica, a danas živi u Studentskom domu Stjepan Radić.

Najveća ljubav joj je ronjenje, a sudjelovala je i u akciji ThinkGreen gdje je s drugim roniocima izvadila 5 tona smeća. Uz to, uspješni je podvodni model čije fotografje osvajaju brojne nagrade.

SOS Dječja sela dodjeljuje Hermann Gmeiner nagradu mladim herojima, ljudima koji su se unatoč teškim životnim pričama istaknuli na svom području te postali uzor mladima u svijet. Tako je i Kristina predložena kao hrvatska predstavnica za dobivanje prestižne nagrade Herman Gmeiner. Između 60 nominiranih, žena i muškaraca, Kristina Ivanuš ove je godine prepoznata kao izvanredna mlada ženska osoba koja svojim primjerom doprinosi dobrobiti drugih i društvu u cjelini.

“Dobila sam mail u kojem je pisalo ‘ You are the winner’. Vrištala sam od sreće kada sam vidjela. Baš sam sretna. Cijela Hrvatska je stala na noge. Nisam ni sanjala da će ovoliko ljudi glasati, njih oko 140 tisuća ukupno,” rekla je nakon pobjede za 24 sata.

Nagrada koju je osvojila je novčana, a ona će joj olakšati studentske dane. “Ne znam o kojem se točno iznosu radi, no imam informaciju da je prije nekoliko godina to bilo pet tisuća eura. Ne znam je li se što promijenilo. Mislim da će mi to olakšati studiranje jer fakultet plaćam sama, uz državnu stipendiju,” dodala je.

Kristina je studentica marketinga na Poslivnom veleučilištu u Zagrebu te se nakon fakulteta planira preseliti na more i najveća joj je želja osnovati veliku i sretnu obitelj, sve što mala četverogodišnjakinja nije mogla ni zamisliti.

“Nikada ne odustajte, ma koliko god teško bilo, ” poručila je Kristina.

Izvor: zadovoljna

Komentari