Preminuo “kissing sailor” George Mendosa! Strastvenim poljupcem na Times Squareu slavio je kraj rata!

128
mornar poljubac

Povijesna fotografija poljupca  Georga Mendonsa  i Grete Friedman na Times Squareu u New Yorku 1945. godine jedan je od simbola okončanja Drugog svjetskog rata. Autor fotografije objavljene u magazinu Life  je Alfred Eisenstaed.

Ova legendarna fotografija svrstava se među najslavnije ikad nastale.

Mornar koji strastveno ljubi dentalnu tehničarku preminuo je u nedjelju u 95.godini u domu za starije u Middletownu u američkoj saveznoj državi Rhode Island, potvrdila je za Providence Journal  njegova kćer Sharon Molleur.

Ondje je živio sa suprugom s kojom je u braku proživio 70 godina, piše Guardian.

Euforija i slavlje zapečaćeno poljupcem bio je odgovor na ratne strahote, a zanimljivo je što je mornar George ljubio posve nepoznatu ženu koju je na zatekao na Times Squareu, u trenutku kada je s njime bila Rita Petrie, njegova djevojka. Rita je kasnije postala njegova supruga. U braku su proveli čak sedam desetljeća.

žena poznaotg mornara
Rita Petrie, tada djevojka, kasnije supruga poznatog mornara

Rita je izjavila kako joj nije smetalo što George ljubi drugu ženu. Mora da sam bila opijena, kazala je.

Greta Friedman preminula je prije tri godine u dobi od 92 godine. U jednom intervjuu 2005. izjavila kako je taj frajer samo došao i zgrabio je, ona jednostavno nije imala izbora, a Mendosa je za CBS News svojedobno objasnio kako je do poljupca došlo spontano.

Vratiš se iz Pariza, a rat je konačno gotov. Bio sam uzbuđen zbog završetka rata, a i popio sam nekoliko pića. Kad sam ugledao medicinsku sestru, zgrabio sam je i poljubio“, rekao je Mendonsa, inače ribar, koji je tijekom Drugog svjetskog rata služio na američkom razaraču.

George-Mendonsa
George Mendonsa

Povjesničarka Lawrence Verria zajedno s Georgeom Galdorisijem napisala je knjigu o američkom mornaru pod nazivom  “The Kissing Sailor”.

 

Komentari