Predstavljena knjiga Zaljubljeni duhovi Zorana Krušvara

351

Novinar i pisac Zoran Krušvar izabrao je 13. veljače, dan uoči Valentinova, za promociju svoje šeste knjige, Zaljubljeni duhovi. Zbirka „Komercijalnih priča za mase“, kako glasi podnaslov knjige, ugledala je svijetlo dana u prosincu, a službena promocija u knjižari VBZ-a privukla je veliki broj znatiželjnika koji su možda u knjizi pronašli zgodnu alternativu tipičnim poklonima za Dan zaljubljenih. Sveukupno 26 priča nastajalo je tijekom dužeg vremenskog razdoblja, a autor se našalio kako neke datiraju iz dalekog razdoblja prošlog milenija. Ipak, velika većina više ili manje ljubavnog štiva otpada na tekstove koji su nastajali u sklopu rubrike Ljubavna priča u našem i vašem Tekliću! David Šnajder, autorov pseudonim u tekstovima, redovito nas je opskrbljivao s ljubavnim zgodama i nezgodama svojih likova, a kako sam ističe, nisu svi protagonisti njegovih priča ljudi. Naime, ima tu i mitoloških bića, pa čak i voća.

Primjerice, kroz u Tekliću objavljenu Ljubavnu priču broj 28, u dva dijela proteže se limun kao svojevrsni lajtmotiv. Upravo u spomenutoj priči Krušvar se dotaknuo još uvijek tabuizirane temu transvestita. Slaven u noćnom izlasku za oko zapne zgodna Andrea, a nakon prvih poljubaca i povratka kući, Andrea se pretvara u muškog Andreu. Opise nesvakidašnjih susreta i međuljudskih odnosa koji nam paradoksalno zbog jednostavnosti rukopisa i lakoće čitanja zvuče tako uobičajeno, donose i ostale ljubavne priče iz pera Davida Šnajdera, ups Zorana Krušvara!

Promociju je suvereno kroz dijalog s autorom vodila Verena Tibljaš koju je pomalo iznenadila početna ideja za naslov ove zbirke. Krušvar je, pretpostavljam po logici šokiraj i iznenadi, ljubavno obojene priče namjeravao objediniti nespojivim naslovom-Retardirane rotkvice. No, čini se kako je među izdavačima bilo malo autorovih istomišljenika, te je stoga napravio kompromis i naslovio priče nešto pitkijim naslovom. Zbirka ovih zanimljivih priča čeka na vas u poslovnicama VBZ knjižara, a u međuvremenu bacite oko na Teklić rubriku Love story!

www.teklic.hr/category/kulturodrom/love-story

Foto: Damir Jevtić

Komentari