Predivna inicijativa! Poziv svim učiteljima da stvore mekani kutak u svojim učionicama u kojem će sa učenicima na opuštajući i pozitivan način započinjati školski dan

247
mekani kutak

Udruga Buđenje uputila je poziv svim učiteljima da stvore mekani kutak u svojim učionicama u kojem će s učenicima na opuštajući i pozitivan način započinjati školski dan.

Zašto? Školski dan zna biti stresan i ovo može biti odličan način da se učenici na samom početku školskog dana smire, pozdrave, podijele iskustva.. i time motiviraju za što bolji nastavak školskog dana.

Kako izgleda mekani kutak?

U kut učionice stave se mekani materijali na kojima se može sjediti ili ležati (deke, jastuci, strunjače…) i na početku svakog dana svi učenici skinu cipele (po potrebi) i udobno se smjeste u obliku kruga. U tom kutku se ne priča o školskim obvezama već o laganim jutarnjim temama. Na primjer, učenici se pozdrave, ako žele ispričaju ono što im je u glavi, kako su spavali, kakva su im današnja očekivanja, pozdrave dan i sve izazove današnjeg dana…

Učitelji mogu napraviti vježbe disanja i primijeniti neke svoje ideje za koje misle da bi bile prikladne. Vrijeme boravka u tom kutku ovisi o učiteljima i učenicima. Može biti od 5 do 15 minuta, ili čak i više ako se pokaže potreba. Na takav način učenici ne vezani za svoje stolice i klupe započinju novi školski dan na smiren, pozitivan i motivirajući način. Naravno, ako se pokaže potreba, ovo se može primijeniti ne samo na početku dana, već i kroz školski dan.

“Pozivamo sve učitelje koji su voljni krenuti u ovaj izazov da podijele svoja iskustva u Facebook grupi “Izazov učiteljima – 30 dana mekang kutka”. Dijeljenje iskustava omogućuje drugim učiteljima da vide nove i zanimljive pristupe učenju i strukturi školskog dana te ih se ohrabruje da i oni krenu u tom smjeru.

Dijeljenjem u Facebook grupi omogućujete ovakvom pristupu i Vašim idejama da se brže šire među učiteljima i da što brže budu primijenjene u učionicama. Stoga je dijeljenje svake vaše ideje (uspješnih i neuspješnih) u Facebook grupi itekako važno!

Ovakva praksa ako se pokaže uspješna može biti sastavni dio svakodnevnog obrazovanja i ne treba trajati samo 30 dana.

Ukoliko postoji volja učitelja ali nema dovoljno financijskih sredstava za nabavu mekanih materijala, udruga Buđenje će financirati iste. U tom slučaju kontaktirajte nas i mi ćemo pomoći u ostvarenju ove ideje.

Sretno i vidimo se u Facebook grupi!”, poručili su iz Udruge Buđenje.

Ova inicijativa je dio veće inicijative – Kolektivni obrazovni sustav – kojem je cilj kolektivno povezivanje svih učitelja s ciljem implementacije novih ideja u obrazovanje.

Komentari