Pravila ponašanja na obiteljskim okupljanjima

122

Blagdani, praznici, rođendani, vjenčanja i pogrebi-sve su to prigode u kojima se htjeli ne-htjeli družimo sa svojom bliskom i ne baš toliko bliskom rodbinom. Velikoj većini ljudi te posebne prigode, čije se pripreme znaju otegnuti danima, pa čak i mjesecima, predstavljaju veliki stres. Jeste li se ikad zapitali zašto je to tako?

Uljuljkani u sigurnost svakodnevice i ustaljenog poznatog ritma obaveza i opuštanja, svaku digresiju često doživljavamo kao šok za organizam. Vrijeme je novac, a vremena u današnje vrijeme nikad dovoljno. Za taj neizbježni obiteljski susret, treba se osloboditi obaveza, napraviti podsjetnik na mobitelu, u notesu, a nije na odmet zalijepiti i jedan post it na frižider da nas na dan D podsjeti svaki put kad ogladnimo.

Naravno, treba razmisliti i o garderobi, prigodnim darovima, a valja se i podsjetiti u kojoj smo se prilici zadnji put družili s pra tetom iz Amerike, rođakinjom iz šesnaestog koljena iz Bosne i slično. Poželjno je na kratko razmisliti i o potencijalnim temama za razgovor s užom i širom obitelji, jer valjda dovraga postoji barem jedan zajednički interes o kojem se može razglabati na pristojnoj, općoj i odmjerenoj razini koja ne zahtjeva preveliki intelektualni angažman.

Nerijetko su uzrok razočaranja na takvim okupljanjima prevelika očekivanja od istih, ili pak želja da se impresionira okupljene vlastitim postignućima u životu, lista kojih vam u tom trenu baš nekako teško silazi s usana. Pozitivan stav, tolerantnost i pokušaj opuštanja svakako su korak prema ugodnijem obiteljskom druženju. Jer, kakav bi to bio Božić izvan topline doma?

Za sve one kojima bi dobro došao pokoji savjet kako se ponašati na takvim okupljanjima ilustratorica Christie Young napravila je šaljivi ilustrirani vodič. Simpatičnim humorom obojenim ilustracijama Young iz vlastitog iskustva opisuje tipične obiteljske situacije koje su bile kamen spoticaja u njenoj obitelji. Primjerice, kad vas nakon obiteljskog slavlja mama upita je li bila ukusna pečena purica, a vi ste već 10 godina dosljedni vegetarijanac. Sve je lakše uz osmijeh, malo auto ironije i veliku dozu tolerancije i ljubavi.

Usporedbe radi, sjetite se samo filma Dnevnik Bridget Jones (ili knjige) te učite na pogreškama simpatične glavne junakinje.

Maša Delić

Komentari