Prava ljetna pizza!

30
hungry_mile / Instagram screnshot

Pizza večer zvuči kao idealna večer za sve. Bez obzira jeste li s obitelji ili prijateljima, mnogima je ona omiljeno jelo i s njom na meniu nikad nećete pogriješiti. Važno je samo pripremiti dobro tijesto, a s nadjevima se možete igrati kako god vama odgovara – mesni, morski, bijeli, crveni, kombinacije su beskrajne. O količinama sastojaka nećemo ni pričati, svatko ima svoju idealnu količinu i kombinaciju, pa pustite mašti na volju!

Hungry mile donosi originalan recept za ne tako tipičnu pizzu, iako je okusima baš prava ljetna.

 

Pizza s tikvicama

Tijesto za pizzu – sastojci:
500 g brašna za pizzu tip 00
1 vrećica kvasca + žlica brašna i šećera
50 ml mlijeka
280 ml mlake vode
žličica soli
2 žlice maslinova ulja

Nadjev:
250 g ricotta ili mascarpone sira
2 srednje tikvice
sol, papar, čili
maslinovo ulje
50 g tvrdog sira po izboru

Priprema:
Pomiješajte kvasac sa žlicom brašna i šećera, te prelijte sa zagrijanim mlijekom i dobro izmiješajte. Ostavite na toplom da se kvasac aktivira.

U većoj posudi prosijte brašno, dodajte mu sol i dobro izmiješajte. U brašno dodajte dignuti kvasac, mlaku vodu i žlicu ulja pa umijesite tijesto.

Tijesto mijesite par minuta, sve dok ne dobijete lijepo, podatno tijesto koje se ne lijepi za ruku (po potrebi si pomozite dodavanjem brašna sve dok ne dobijete gipko i mekano tijesto). Tijesto lagano premažite maslinovim uljem, vratite u zdjelu, prekrijte i pustite da se diže barem 45 minuta (što duže to će biti prozračnije).

Tijesto podijelite na dva dijela, polovicu stavite na papir za pečenje, dobro razvucite, prebacite na pleh i premažite ricotta ili mascarpone sirom, lagano posolite i popaprite, po želji dodajte i čilija. Po siru rasporedite tikvice izrezane na kolutiće, začinite: sol, papar i prelijte s malo maslinova ulja. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 250 °C (ventilacija) na donjoj rešetki 10 – 15 minuta.
Na sredini pečenja pospite s ribanim sirom po izboru. Serviranje: prelijte s malo maslinova ulja, pospite s bosiljkom i ribanim sirom. Poslužite uz salatu od rikole i šunku.

Komentari