Povijesni talijanski grad platit će vam 30.000 dolara da se preselite tamo – blizu tirkiznog mora i brda obraslih maslinama

95
presicce

Prošle godine CNN je izvijestio da su mnogi gradovi diljem Italije prodavali kuće za 1,00 USD kako bi zaustavili val migracije u veće gradove.

Sada Puglija, odnosno grad Presicce platit će vam 30.000 dolara da se tamo preselite.

U ovom pitoresknom gradiću blizu mora, povijesne kuće mogu koštati samo 25.000 dolara, a vlada se nada da će novopridošlice poboljšati društvenu stranu grada i poslovnu ponudu.

“Postoji mnogo praznih kuća u povijesnom središtu koje su izgrađene prije 1991., a koje bismo željeli ponovno vidjeti žive s novim stanovnicima”, rekao je lokalni vijećnik Alfredo Palese za CNN. “Šteta je svjedočiti kako se naše stare četvrti pune povijesti, prekrasne arhitekture i umjetnosti polako prazne.”

Gradić Presicce je osnovan kao skup sela koja su se prostirala oko stare saracenske utvrde. Grad je rastao zahvaljujući bogatstvu poznate berbe maslina. Masline su pretvarali u ulje uglavnom u 23 podzemne komore iskopane u stijeni ispod njihovih domova.

U polumraku, magarac bi okretao kameni mlin koji će samljeti masline u ulj. Zanat je to koji je stvorio ruralnu aristokraciju koja je ulagala novac u ukrasne kapelice i freskama oslikane trgove u gradu.

U blizini su stjenovita brda Puglie prošarana srednjovjekovnim ruševinama, neravnim pješačkim stazama i bizantskim kriptama, kao i podzemnim skloništima namijenjenima za skrivanje od gusara.

Nedavno se, kako bi se osigurala veća financijska i državna potpora za grad, gradić se spojio s obližnjom Acquaricom kako bi postao Presicce-Acquarica, a proširena veličina povećala je iznos sredstava koja grad ima za financiranje ovakvih restauratorskih projekata na oko 1 milijun eura godišnje.

Kako bi ostvarili pravo na bonus, pridošlice se moraju službeno prijaviti u gradiću. S druge strane, moraju kupiti jednu od kuća ili stanova u povijesnom dijelu grada. Palese kaže kako se cijene kuća kreću od 500 dolara po četvornom metru. Oko 25.000 dolara trebalo bi biti dovoljno za stan od 50 četvornih metara koji treba popraviti.

“Ponudit ćemo do 30.000 dolara ljudima koji se žele preseliti ovamo i kupiti jedan od ovih napuštenih stanova”, kaže Alfredo. “Ukupna sredstva bit će podijeljena na dva dijela: dijelom će ići na kupnju stare kuće, a dijelom na njezino preuređenje, ako bude potrebno.”

Izvor: Good News Network

L.B.

 

Komentari