Postoji pet različitih faza u vašem danu, a svaku prati određena glazba

17

Navike slušanja glazbe mogu se podijeliti u pet različitih blokova tijekom dana, pokazuju nova istraživanja. To znači da ono što slušamo možemo dodati kao nešto što prati cirkadijalni ritam naših tijela, uz spavanje, prehrambene navike i još mnogo toga.

Analizom više od 2 milijarde točaka podataka za streaming glazbe na Spotifyju, studija identificira pet faza slušanja glazbe kojih se općenito držimo kroz svako 24-satno razdoblje: jutro, poslijepodne, večer, noć i kasno navečer/rano jutro.

Iako ne slušamo iste pjesme u istim dijelovima dana, većina nas mijenja ono što slušamo po istom rasporedu. Razmislite o tome kako se glazba koju slušate kada se probudite razlikuje od glazbe uz koju, na primjer, zaspite.

“Naši rezultati pokazuju kako se glazba isprepliće s našim svakodnevnim životima i ističu kako čak i na nešto tako individualno poput glazbenih preferencija utječu temeljni dnevni obrasci“, pišu istraživači u svom objavljenom radu.

Ovih pet blokova obično slijede isti redoslijed tijekom tjedna, ali vikendom se trajanje i vrijeme početka tih blokova razlikuje, što je očekivano s obzirom na to da tada ljudi ne moraju nužno ići na posao ili školu.

Podaci – prikupljeni nasumičnim biranjem korisnika Spotifya u razdoblju od osam tjedana – nisu uključivali nikakve osobne podatke, ali su uključivali metapodatke o pjesmama koje su slušane, uključujući glasnoću, tempo i ‘plesnost’.

Među zapažanjima koja su zabilježili istraživači, prosječna glasnoća glazbe stalno se povećavala pred kraj jutra, a zatim je obično ostala konstantna do kraja dana prije nego što se ponovno smanjila na kraju noći.

Tempo i plesnost, u međuvremenu, imali su zatišje u ranim poslijepodnevnim satima, ali su vrhunac dosegli tijekom noći – znak da se svi prebacujemo na svoje omiljene pjesme uz koje ćemo plesati. Te razlike ipak nisu bile velike, što ukazuje na raznolikost glazbe koja se sluša u milijunima korisnika Spotifyja.

Daljnji eksperiment s 89 volontera potvrdio je da su mnoge od tih odabira pjesama namjerno potaknuli korisnici putem specifičnih izbora popisa pjesama, umjesto da ih pokreću algoritmi na Spotifyju. Međutim, nije postojao obrazac u pogledu preferencija za pojedinačne pjesme u određeno doba dana.

Glazbene navike koje se mijenjaju tijekom dana, naravno, nisu ništa novo, ali ovakva istraživanja su zaista korisni pokazatelji kako se navike slušanja razvijaju među populacijama.

Studija je još jedan primjer kako znanstvenici mogu iskoristiti digitalne tragove koje ostavljamo za sobom – bilo na Spotifyju, Fitbitu ili bilo kojoj drugoj aplikaciji – i koristiti te mase podataka za prepoznavanje obrazaca i trendova među golemim brojem ljudi.

“Naši rezultati pokazuju da se glazbene preferencije, definirane audio značajkama, mijenjaju ciklički i predvidljivo tijekom dana”, zaključuju istraživači.

Izvor: Science Alert

L.B.

Komentari