Postanite teta ili barba pričalica u dječjoj bolnici Kantrida!

U tijeku su prijave za edukaciju novih "Teta i barba pričalica“ – osoba koje će u sklopu projekta "Pripovjedač/ica priča djeci za laku noć“ Udruge za promicanje dobrobiti djece "Portić" djeci hospitaliziranoj u Dječjoj bolnici Kantrida čitati izabrane priče.

100

Edukacija budućih “Teta i barba pričalica” će se održati 7., 8. i 9. ožujka, od 17 do 20 sati, u Vijećnici Grada Rijeke, Na Filozofskom i učiteljskom Fakultetu te u Gradskoj knjižnici Rijeka.

Projekt “Pripovjedač/ica priča djeci za laku noć“ Udruge za promicanje dobrobiti djece “Portić“, poznatiji pod nazivom “Tete i barbe pričalice” provodi se na Odjelu onkologije i hematologije, Klinici za dječju kirurgiju i Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju dječje dobi te na Zavodu za bolesti srca, pluća i kliničke imunologije u Dječjoj bolnici Kantrida.

Poznato je da odlazak u bolnicu za većinu ljudi, a posebice za djecu,  predstavlja traumatičan događaj jer je praćen neizvjesnošću i neugodnim emocionalnim stanjima zbog odvajanja od primarne sredine, zbog bolesti, straha od medicinskih postupaka i ishoda liječenja. Također, poznato je da na ishode liječenja pozitivno utječe kreativna ili art-terapija tj. upotreba umjetnosti u terapijske svrhe. Pričanje izabranih priča i bajki pomaže djeci u oslobađanju potisnutih i/ili neprihvaćenih emocija u svakodnevnom životu, a osobito u uvjetima njihove hospitalizacije. Osim toga, problemske slikovnice pomažu u rješavanju manjih problema jer slušajući i gledajući situacije u kojima su imaginarni junaci uspjeli prebroditi životne probleme, djeca uče kako se  nositi s vlastitim problemima.

Realizacijom projekta, protekle 2016. godine ostvareno je 10.247 volonterskih sati, oko 1000 djece s manje straha iščekivalo je ishode liječenja i u manjoj mjeri doživljavalo negativna raspoloženja upravo zahvaljujući pričama i igrama koje su im donosili volonteri. Roditelji, medicinsko osoblje, kao i uprava bolnice podupiru tu inicijativu i svjedoče o ukupnom pozitivnom ozračju koje je taj projekt unio u bolničko okruženje.

Najveću vrijednost ovog projekta čine volonteri kojih je svake godine više od stotinu uključeno u projekt, a prošle godine taj broj je iznosio 212. Projekt je prepoznat i nagrađivan nekoliko puta što govori o njegovoj korisnosti i važnosti.

Udruga za promicanje dobrobiti djece “Portić“ prošle je godine proslavila 10 godina djelovanja. U cijelom tom periodu Udruga se sustavno i organizirano bavi promoviranjem vrijednosti u području skrbi za dijete i poticanje ranog razvoja, jačanjem  društvene svijesti i roditeljske kompetencije u području skrbi i odgoja djeteta i mladih te provođenjem programa psihosocijalne potpore.

Projekti udruge Portić osmišljeni su s ciljem povećanja kvalitete života djece, mladih i obitelji kao i s ciljem usavršavanja stručnjaka koji rade s djecom, mladima i roditeljima.

Svi zainteresirani mogu se prijaviti slanjem prijavnice na e-mail adresu: udruga.portic.rijeka@gmail.com, a prijavnice su dostupne na službenim stranicama Udruge “Portić“.

Komentari